15 Mart 2013 Cuma

Karl Marx

Bilimsel sosyalizmin kurucularından Alman filozof Karl Marx’ın ölümünün üzerinden tam 130 yıl geçti. Dünya işçi sınıfı tarihine Komünist Manifesto ve Kapital gibi pek çok eser armağan eden Marx’ın, yoldaşı Friedrich Engels ile manifestoyu noktaladığı “İşçi sınıfının zincirlerinden başka kaybedecekleri bir şey yok; kazanacakları bir dünya var. Bütün ülkelerin işçileri, birleşin” sözü bugün hâlâ dünyayı değiştirip, özgürlükler dünyasının kapısını aralamanın umudu...


05 Mayıs 1810’da Almanya'nın Trier kentinde dünyaya gelen Marx, 14 Mart 1883 tarihinde Londra'da hayata veda etmişti. Bilimsel sosyalizmin öncüsü Karl Marx, yakın dostu ve çalışma arkadaşı Friedrich Engels ile birlikte kaleme aldığı ve 1848 tarihinde yayımlanan "Komünist Manifesto" ile dünya siyasi literatüründe derin izler bırakmıştı.
Yazıldığı dönem işçi kitlelerini harekete geçiren Manifesto, dünya tarihinin en etkili siyasi eserleri arasında yerini aldı. Gençlik yıllarında “Filozoflar dünyayı yalnızca değişik biçimlerde yorumlamıştır, önemli olan onu değiştirmektir” diyerek amacını ortaya koyan Alman filozof, 3 ciltlik Kapital adlı eseriyle de kapitalist ekonomi modelinin köklü bir eleştirisini getirdi.

Diyalektik materyalizm, yabancılaşma, artı-değer gibi pek çok kavram üzerine çalışmalar yapan ve teoriler oluşturan Marx, kapitalizmin sürekli bir kriz döngüsü yaşayacağı teziyle de bugüne damgasını vurmayı başarmış ve haklılığı bir kez daha tescil edilmiştir.
Kendisini saygı ile anıyoruz.

1 yorum:

  1. Hayat çetele tutmak değildir.
    Seni kaç kişinin aradığı, kiminle çıktığın,kiminle evli olduğun demek de değildir.Kimi öptüğün, hangi sporu yaptığın veya kimlerin seni sevdiği de değildir. Hayat ayakkabıların, saçın, derinin rengi, nerede yaşadığın veya hangi okula gittiğin de değildir.
    Aslında hayat, notlar, para, giysiler, girmeyi başardığın ya da başaramadığın okullar da, çalıştığın işler de değildir.
    Hayat çok arkadaş sahibi olmak ya da yalnız olmak, kabul görmek ya da görmemek de değildir.
    Hayat bunlar degildir.
    Hayat kimi sevdiğin ve kimi hissettiğindir.,
    Kendin için neler hissettiğindir.
    Güven, mutluluk ve şefkattir.
    Arkadaşlarına destek olmak ve nefretin yerine sevgiyi koymaktır.
    Hayat kıskançlığı yenmek, önemsemeyi öğrenmek ve güven geliştirmektir.
    Neler söylediğin ve ne demek istediğindir,
    söylediklerinin arkasında durmandır.
    İnsanların sahip olduklarını değil, kendilerini olduğu gibi görmektir.
    Her şeyden önemlisi, hayatını başkalarının hayatını olumlu yönde etkilemek için kullanmayı seçmektir.
    İşte hayat, bu seçimlerden ibarettir.

    "Karar verdiğimiz anlar, geleceğimizin şekillendiği anlardır."

    Anthony Robbins

    YanıtlaSil

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.