31 Aralık 2010 Cuma

Sanat


Sanata bakışı insanın kişiliğini ele verir. Sanatın değerini en iyi sanatını icra edenler ve sanatçıların eserlerine sahip çıkanlar bilir. Ulu Önder Atatürk ise bu konuda verilebilecek en güzel kişiliktir.

Atatürk, sanatı seven, sanatçılara değer veren ve onları destekleyen bir devlet adamıdır. Çocukluğundan itibaren sanata ilgi duymuş ve sanatın bazı dallarıyla çok yakından ilgilenmiştir. Gençliğinde şiir ve edebiyata yakınlık duymuş, Namık Kemal'in şiirlerini okumuş ve ondan etkilenmiştir.

Atatürk'ün kaleme aldığı ve 1927 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisinde okuduğu "Nutuk" adlı eseri, Atatürk'ün en büyük edebî eseridir. Yazmış olduğu "Oğuz Oğulları" adlı şiir de Atatürk'ün şiir konusundaki yeteneğini sergileyen ve her Türk'ün okuması gereken bir eserdir.

Atatürk, şiir ve edebiyat dışında müziğe de büyük bir ilgi duymuştur. Şarkı ve türküleri dinlemekten büyük bir zevk alan Atatürk, zaman zaman okunan şarkılara eşlik etmiş, oynanan halk oyunlarına katılmıştır. Bazı Rumeli türküleri, onun sesinden notalara dökülmüş ve müzik repertuarımızda yer almıştır.

Atatürk, askerî ataşe olarak Sofya'da görevli bulunduğu dönemde çok sesli müziğe ilgi duymaya başlamıştır. Klâsik müzik konserlerine ve operalara giderek bu müzik türlerini tanıma fırsatı bulmuştur. Cumhuriyetin ilânından sonra, ülkemizde bu müzik türlerinin sevilmesini ve müzik kültürümüzde yer almasını sağlamak amacıyla yapılan çalışmalara önderlik etmiştir. Ülkemizde müzik sanatının gelişmesi için bütün olanaktan kullanmıştır.
Atatürk'ün zamanında yapılmış bazı binaların güzelliği, ülkemizdeki çağdaşlaşma hareketini ifade edebilecek nitelik taşımaktadır. Ayrıca mimarî eserlerin korunmasına verdiği önem de Atatürk'ün mimarîye olan ilgisinin önemli kanıtlarındandır.

Atatürk'ün, tiyatro, bale, edebiyat, heykeltıraşlık, mimarî, resim, müzik gibi sanat dallarıyla ve sanatçılarla ilgilenmesi, onları desteklemesi Atatürk'ün sanatla çok yakın bir ilişki içinde olduğunun göstergesidir.

Atatürk, sanatla ilgili düşüncelerini, Türkiye Büyük Millet Meclisindeki konuşmalarında, Çankaya Köşkünde sanatçılarla yaptığı sohbet ve tartışmalarda belirtmiştir. Atatürk'ün bu konuşma ve tartışmalarda dile getirdiği sanatla ilgili düşünceleri, Türk halkına ileti niteliği de taşımaktadır.

Atatürk, sanatın tanımını şu sözlerle açıklamıştır: "Sanat güzelliğin ifadesidir. Bu anlatım sözle olursa şiir, ezgi ile olursa müzik, resim ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık olur."

Sanatın, bir toplumun ilerlemesindeki öneminin ve vazgeçilmezliğinin bilincinde olan Atatürk, bu düşüncesini şu sözlerle ifade ediliştir: "Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir," "Bir millet sanata önem vermedikçe büyük bir felâkete mahkûmdur," "Dünyada medenî, ileri ve gelişmiş olmak isteyen herhangi bir millet, mutlaka heykel yapacak ve heykeltıraş yetiştirecektir." Atatürk'ün bu sözleri, sanalla ilgili temel düşüncelerini ifade etmesi bakımından önemlidir.

Acaba bizler sanata ve sanatçıya ne kadar değer veriyoruz?

31 Aralık 2010

Ferhat

1 yorum:

  1. SANA LAYIK DEĞİLİM DİYEN ERKEK MODELİ :

    Hatun kişi bedri için ölüp bitmektedir ilgisinide açıkça belli etmektedir ancak bedri hem belki bir iş çıkar diye safinaz ı kırmadan bir köşede tutmak hemde kendisini yeterince "güzel" bulmadığından safinazı gözden çıkarmadan can alıcı lafı eder " Ben sana layık değilim safiş ben seni üzerim "

    Şimdi gelelim acımasız gerçeklere :) 1.si bir erkek bir kadını güzel buluyorsa balıklama atlar
    2.si bir erkek kadından gerçekten hoşlanmışsa sana layık deilim tarzı mağrur bir cümle asla kurmaz zira tam tersi öyle bir güven gelirki kendine asla bakmıcak bir hatun dahi sözkonusu olsa ilgisini belli etmekten,teklf etmekten gerekirse rahatsız etmekten çekinmez ben hiç "çok güzeldi ben o kadar yakışıklı değilim ondan çıkmadım" diyen bir erkek görmedim :) Aksine etraf manken sevgililerinin kara kaşına kara gözüne vurulduğunu sanan kel göbekli range li (bak bu evli mutlu cocuklu gibi oldu ) dangalak abilerimizle doluu.Abi benden duy istemezdim ama o senden iğreniyor sadece paranı seviyo daha paralısını bulduğu anda arazi :)

    YanıtlaSil

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.