17 Nisan 2011 Pazar

Şehrengiz

İlk duyduğumda şiir başlığı gibi gelmişti hoşuma gitti ve sonra ne anlama geldiğini merak ettim. Meğerse şiir başlığı değilmiş. Şehrengiz, Divan edebiyatında bir şehri ve o şehrin güzellerini anlatan eserlermiş.
Konuları özellikle kısa kısa anlatıyorum ki sizleri sıkmamak adına sadece özünü vermek için çaba gösteriyorum. Umarım bu konuda başarılı oluyorumdur eğer başarılı olamıyorsam çekinmeyin söyleyin.

Daha çok klasik Mesnevî tarzında kaleme alınan bu yapıtlarda tevhid, münacaat, na't gibi Allah'ı, O'nun birliğini ve Hz. Muhammed'i anlatan kısımlara rastlanmaz. Bu eserlerin başında şehirle ilgili çok umumi bilgiler verilir ve şehre övgüler yazılır. Bazen bahar ve tabiat tasvirleri yapıldıktan sonra, bir şehirdeki güzellerin bir ya da iki beyitlik tanımları verilir. Bu güzeller güzellikleriyle şehri birbirine kattıklarından eserlere 'Şehr-engiz', yani "Şehir Karıştıran" denilmiş.

Divan edebiyatında ilk şehrengizi yazan Priştineli Mesihi’ ' dir. 16. yüzyılın başında başlayan ve kısa zamanda çok yayılan şehrengiz geleneği on sekizinci yüzyılda sona ermiş.

Günümüzdeki şehrengizlere örnek olarak Mustafa Armağan'ın yazdığı Bursa Şehrengizi örnek gösterilebilir.

Bence etrafın şairleri de birer şehrengiz şiiri yazmalı.

31 Mart 2011

1e1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.