24 Haziran 2011 Cuma

Kredi Kartı Kullanıcıları Dikkat

Kredi kart kullanıcıları dikkat!
Türkiye Bankalar Birliği`nden kredi kartı sahiplerine önemli bir uyarı geldi. Türkiye Bankalar Birliği, kredi kartı müşterilerine yönelik sahte internet adresleri açıldığını belirterek, "Birlik ve bankalarla bir ilgisi olmayan sitelere girilmemeli, talep edilen bilgiler de kesinlikle doldurulmamalıdır. " uyarısında bulundu.

Konuyla ilgili Türkiye Bankalar Birliği`nden yapılan açıklamada şöyle denildi: "Son günlerde adımız kullanılarak banka müşterilerinin kredi kartı borçlarını öğrenebileceklerini iddia eden sahte internet siteleri açılmaktadır. Kredi kartı sahiplerini dolandırmayı amaçlayan bu tür siteler ile birliğimizin ve bankaların bir ilgisi bulunmamaktadır. Söz konusu sahte internet sitelerine yönelik gerekli hukuki girişimlerde bulunulmaktadır. Bu konuda 29 Eylül 2010 tarihinde bir kamuoyu duyurusu yapılmıştır. İyi niyetli olmayan girişimlerin devam etmesi nedeniyle kamuoyuna bir kez daha bilgi verilmesi gerekli görülmüştür.

Kredi kartı sahiplerinin borçları da dahil olmak üzere bilgi alabilecekleri tek yer kredi kartını aldıkları kuruluşlardır. Bunun haricinde başka bir yerden kart borcunu öğrenmek mümkün değildir. Kredi kartı bilgilerinin ve kişisel bilgilerin elde edilmesine yönelik olarak açılan bu tür internet sitelerine girilmemesi ve talep edilen bilgilerin doldurulmaması olası dolandırıcılık eylemlerine maruz kalınmaması açısından büyük önem arz etmektedir. "

Kredi kartı sahipleri dikkat! Banka, kredi kartı borcunu ödeyip kartı da iade eden müşterisi Hakan Polat`a üç yıl sonra 1 kuruşluk borç için 504 TL`lik icra yollandı.

Banka 1 kuruşluk borcunu ödemeyen Ankaralı Hakan Polat`ın evine icra gönderdi. 1 kuruşluk borcunun faiziyle 504 liraya ulaştığını öğrenen Polat, avukatı aracılığıyla karara itiraz etti. Avukat Levent Karakaş, `Türkiye`de Polat`ın durumunda çok sayıda kişi var` dedi.

Hakan Polat`ı icralık eden süreç, bir bankadan kredi kartı almasıyla başladı. Alışverişinin büyük bir bölümünü kredi kartıyla yapan Polat`ın borcu 2 bin 900 TL`ye ulaştı. Polat, borcunun hepsini 2007`de bankanın Mithatpaşa şubesine yatırdı. Kartı da iade etti. Ancak 5 Mart 2010 tarihinde gelen bir yazı Polat`ı şok etti. Çünkü gelen belge, Ankara 32. İcra Müdürlüğü`nde gelen bir ödeme emriydi. Ödeme emrinde Polat`ın bankaya asıl alacak olarak `0.01 TL (bir kuruş)` bulunduğu ve üç yıllık faiz uygulandığı yazıyordu. Banka üç yıl boyunca bir kuruşa 480.66 TL yasal faiz uygulamış, ayrıca BSMV(Banka Sigorta Muameleleri Vergisi) olarak 24.03 TL eklemişti. Böylece bankanın Polat`tan 1 kuruş karşılığı istediği toplam para miktarı 504 TL`ye çıktı. Yedi gün süre verildi.

Yazıda Polat`a borcunu ödemesi için yedi gün süre verilerek şöyle denildi: `504.70 TL tutarındaki toplam alacağına icra gideri, vekil ücreti ve takip tarihinde itibaren asıl alacağı tahsilde tekerrür olmamak kaydıyla tahsili emridir.(Fazlaya dair ve faiz oranlarındaki artıştan doğan talep hakkımız saklıdır).`

Polat`a gelen yazıda borcu konusunda itiraz hakkı bulunduğu, ancak bu itirazını yazılı veya sözlü olarak icra dairesinde yedi gün içinde bildirmediği takdirde hapis cezasının söz konusu olduğu da anlatıldı.
Polat`ın avukatı Levent Karakaş, icra takibinin durması için icra müdürlüğüne başvurdu. İtiraz nedeniyle icra takibinin durduğunu belirten Karakaş`a göre müvekkilinin durumuna düşen daha pek çok kişi var.
Bir de avukat masrafı çıktı

Karakaş, `Avukatlık masrafı dahil edildiğinde müvekkilin ödeyeceği toplam para 700 TL civarında olacak. Aslında Hakan Polat`ın başına gelenler bankacılık sektörünün geldiği durumun çok çarpıcı bir örneğidir. Zaten bankalar karşısında güçsüz durumdaki vatandaş bu uygulamalarla daha da güç durumda kalıyor. Türkiye`de Hakan Polat gibi çok sayıda insan bulunuyor` dedi.

Polat`ın borcuna eklenen BSMV, bankacılık ve sigortacılık işlemlerinden doğan ve bu işlemlerin miktarları ya da gelirleri üzerinden hesaplanan Banka Sigorta Muameleleri Vergisi isimli bir vergi türü. Tüketici kredilerine tahakkuk eden (faiz üzerinden yüzde 5) BSMV, taksitlerle birlikte resmi kurumlara ödenmek üzere krediyi kullandıran kurum tarafından müşterilerinden tahsil ediliyor. tumgazeteler.com olayın şahididir.

Üniversite öğrenciliğim döneminde, babamın gönderdiği parayı ATM`den alabilmek için bir banka hesabı açtırmıştım. Nasıl olduğunu anlayamadan banka bir sigorta yapmış bana. Zorla 150 TL`ye yakın param gasp edildi. Hükümet halkım halkım dedi, halkını köpekler gibi bankaların ayağının altına atıyor. İki elim bankaların ve bunları şımartan hükümetin yakalarındadır.
F.K. / İstanbul

HSBC bankasinda kredi kartim var ve yillardir bu kredi kartini kullanmaktayim ama malesef gectigimiz günlerde borcum olmadigi halde ve bana bildirilmeden kredi kartim kullanima kapatildi bu da yetmez mis gibi bankadaki vadesiz hesabimada bloke koydular,

bankayi arayip sordugumda ise suanda calismalar devam ediyor biz size döneriz deniyor ve beni oyaliyorlar hatta bana usulsüz puan kazanimi diye bir sey de söylediler ama ben halen anlamis degilim yani bana puani veren banka puanlari kullanmama izin veren yine banka.

ben yurt disinda yasiyan bir türküm bu rezillige dur demek istiyorum ben bu rezilligi yasadim yarin baska türk vatandaslarimiz da ayni duruma düsmesinler sesimi buradan duyumak istiyorum.

H.G./mönchengladbach Almanya
Bu durumun bir benzeri, sitemiz editörlerinden birinin de başına geldi.
Yaklaşık üç yıl önce tüm borcunu kapatıp, Üniversite öğrenciliği döneminde aldığı Advantage kartını iade eden editörümüzü üç yıldır kimse arayıp sormaz iken, birden bire, HSBC`den, 2.16 TL(Asıl bakiye 0.02 Dolar)`lik borcu olduğuna dair mesajlar gelmeye başladı. Editörümüz 5 yıldır mesajlarını düzenli kontrol ediyor, bu mesajlar 2010 Ocak ayından itibaren gönderilmeye başlandı.

Banka arandığında, garip bir terminoloji ile, 2005 yılından kalan 2.16 TL`lik bir borcun olduğu bu borca hiç faiz işlemediği söylendi. Kredi kartının tüm borcunun ödendiği ve kartın iptal edildiğini banka da kabul ediyordu ama bu borç nerden çıkmıştı, editörümüz dinlediği halde anlayamadı. Kredi kartına havale yapılırsa sorun hallocak dendi. Lanet olsun diyerek havale yapıldı, sonuç bekleniyor.

24 Haziran 2011

Serenegas

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.