3 Temmuz 2011 Pazar

Hodgkin Hastalığı


Sevgili Etraf gönülleri çağımızın hastalığı dediğimiz kanser her geçen gün can almaya devam ediyor. Kanser türlerini bilmekte fayda var çünkü bilmek tedaviyi kolaylaştırıyor.

Hodgkin hastalığı, bedeni enfeksiyonlara karşı koruyan sistemde yani lenf sisteminde oluşan tedavi edilebilen bir kanser türüdür. Hastalık her yaşta görülse de, 15-30 yaş arasındakilerde daha yaygındır. Lenf dokusunun en sık görülen kanseridir.

Nedenleri:
Hodgkin hastalığı, bir akyuvar türü olan lenfositlerden oluşan lenf dokusunu etkiler. Lenfositler kanda ve kemik iliğinde bulunurlar. Ayrıca boyunda koltukaltında, kasıkta, göğüste, karında, karaciğerde ve dalakta, lenf bezlerini (düğümlerini) oluşturan kümelenmeler yaparlar. Hodgkin hastalığında lenf hücreleri çoğalır ve lenf bezleri büyür. Önce bir grup lenf bezi etkilenir (çoğunlukla boyunda), daha sonra hastalık başka lenf düğümlerine de geçer ve bütün lenf sistemine yayılır.

Tedavisi ve sonuç:
Hasta bölgeden alınan biyopsi ile tanı konduğunda, hastalığın ne kadar yayıldığını saptamak için "lenfonjiyogram" denilen özel bir röntgen yöntemiyle ileri incelemeler yapılır. Ayaktaki bir lenf damarına boya verilerek, lenf yollarının röntgeni çekilir. "Laparotomi" ile, yani karın duvarı açılarak yapılan bir ameliyatla da karındaki lenf bezleri incelenir, karaciğerden biyopsi yapılır ve dalak çıkarılır.

Tüm hastalara acil şifa diyorum sağlık gibisi yok.

03 Temmuz 2011

1e1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.