17 Mayıs 2012 Perşembe

Çocuk Günü

Tüm çocukların ve ruhu çocuk kalanların Dünya Çocuk Günü kutlu olsun.
Ekim ayının ilk Pazartesi günü Dünya Çocuk Günü'dür. Çocukların iyi yetiştirilmesi ulusların ortak sorunudur. Bu ortak sorun için ilk çalışmalar 1923 yılında başladı. İsviçre'nin Cenevre kentinde toplanan kırk ülkenin delegeleri Uluslararası Çocukları Koruma Birliği'ni kurdular.
Uluslararası bu kuruluş, Birleşmiş Milletler Örgütü' nün kurulmasını izleyen yılda UNICEF'e dönüştü. UNICEF, "Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu"nun kısaltılmış adıdır. Birleşmiş Milletler Örgütü 1954 yılında oybirliği ile Ekim ayının ilk pazartesi gününü Dünya Çocuk Günü olarak kabul etti.
Dünya Çocuk Günü evrenseldir. Birleşmiş Milletler Örgütü' ne üye bütün ülkelerde aynı günde kutlanır. Üye ülkelerin radyo, gazete ve televizyonlarında bu günün önemi anlatılır. Çocukların bakım ve korunmasının gerekliliği üzerinde durulur.
Dünyanın neresinde bulunursa bulunsun, bütün çocukların mutlu ve sağlıklı olmaları tüm ulusların ortak isteği olmalıdır. Geleceğin büyüğü olan çocuklarımıza gereken özeni gösterelim, sevelim, koruyup eğitelim. Sağlıklı toplumlar ancak bu çalışmalar ile oluşacaktır.
Dünya Çocuk Günü'nde okullarda, sınıflarda günün anlam ve önemi üzerinde durulur. Dünya Çocuk Hakları ve Türk Çocuk Hakları Bildirileri okunur. Bildirilerde belirlenen belli başlı haklar konusunda açıklamalar yapılır.

05 Ekim 2011
Tal

1 yorum:

  1. Sahi Bugün ''Çocuk Hakları Günü'ydü'' Kutlu Olsun.
    DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜNDE
    20 Kasım Dünya çocuk hakları günü. Dünya Çocuk Hakları gününde Türkiye’de 1943 çocuk cezaevlerinde. Ve bu çocukların büyük çoğunluğu “terörist” olarak yargılanıyor ya da ceza almış. Yine Türkiye’de çocuk hakları gününde 6-17 yaş arasında 16 milyon 264 bin çocuktan yüzde 5,9’u çeşitli işlerde çalıştırılıyor. Üstelik bu rakamlar devletin kurumlarının kendi rakamları.

    1943 ÇOCUK HAPİSTE

    Adalet Bakanlığının rakamlarına göre cezaevlerinde 2012 yılı Kasım ayı itibariyle 128 bin 119 tutuklu ve hükümlü var. Bu tutuklu ve hükümlü sayısından 1943’ü çocuk. Bu tutuklu ve hükümlü çocukların büyük çoğunluğu ise “terör örgütü üyesi olmamakla birlikte...” ile başlayan hükümlerle “çocuk terörist” olarak cezaevinde. Türkiye’de tutuklu çocuklar, kendilerine özgü kapalı ceza infaz kurumlarında; çocuk kapalı ceza infaz kurumunun olmadığı yerlerde yetişkin ceza infaz kurumlarının çocuklar için ayrılmış bölümlerinde tutuluyor.

    ÇALIŞAN ÇOCUKLAR

    Uluslararası Çalışma Örgütü’nün verilerine göre dünya genelinde 200 milyondan fazla çocuk işçi bulunuyor. Türkiye’de ise TÜİK’in 2006 istatistiklerine göre 6-17 yaş grubunda bulunan 16 milyon 264 bin çocuktan yüzde 5,9’u çalıştırılıyor. Günümüzde bu rakamların kat be kat artmış olduğu tahmin ediliyor. Çocuklara yönelik cinsel istismar vakalarında ise açığa çıkanı yani devlete ulaşan başvurular bile korkunç. 2007 yılından 2012 Temmuz ayına kadarki dönemde çocukların cinsel istismarı iddiasıyla kolluk birimlerine 29 bin 988 başvuru yapıldığı belirtiliyor.

    ÇOCUK HAKLARI NE DEMEKTİR?

    ÇOCUK hakları, kanunen veya ahlâki olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel kavram. Çocuk hakları, birçok ülkede insan hakları kavramının içinde ele alınıyor. Çocuk hakları ile ilgili olan uluslararası belge 20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen ve 193 ülke tarafından onaylanmış olan Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmedir.

    ÇOCUKLARIN HAKLARI KAĞIT ÜSTÜNDE

    Çocuk hakları, çocukları emek sömürüsü, pornografi, şiddet, yasadışılık gibi olumsuz etkenlerden korumak için imza altına alınmış haklardır. Ama birçok ülkede bu haklar kağıt üzerinde kalmaktadır. Nedir bu haklar, haklardan bazıları

    SAĞLIKLI YAŞAM HAKKI

    Sözleşme’nin 6. maddesine göre her çocuk esas olarak yaşama hakkına sahiptir. İlaveten, 24. madde gereğince her çocuk ulaşılabilir en yüksek sağlık standartlarından yararlanabilmelidir; gerekli tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinden faydalanabilmelidir. İhmal edilen, terk edilen, istismara uğrayan ya da işkenceye tâbi tutulan çocukların iyileştirilmesi ve yeniden topluma kazandırmasından devletler sorumludur

    ÇOCUK İŞÇİLİĞİ

    Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirisi’nin 9. maddesi, çocukların her türlü istismar, ihmal ve sömürüye karşı korunmasını ve hiçbir şekilde ticaret konusu olmamasını beyan etmektedir. Ayrıca, çocukların uygun bir asgari yaştan önce çalıştırılmamasını; sağlığını ve eğitimini tehlikeye sokacak; fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişmesini engelleyecek bir işe girmeye zorlanmamasını gerektirmektedir.

    EĞİTİM HAKKI

    Eğitim hakkı, çocukların en önemli haklarından biridir. Çocuğun en temel hakkı olan yaşama hakkı ile eğitim hakkı arasında yakın bir ilişki bulunmaktadır. Kız çocukların da gereksinimlerini karşılayacak ve kendilerine yaşam becerisi kazandıracak nitelikli eğitim görmeye hakkı vardır.

    YanıtlaSil

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.