Bu durum, sesin helyum içinde daha hızlı hareket etmesinden kaynaklanıyor. Bunun sebebi de gazlar icindeki sesin hızının, gazın yogunlugu ile ters orantili olmasidir (Aslinda, karakoku ile ters orantili). Helyum da havadan cok daha az yogun bir gaz olmasindan dolayi (uçan balonlari düsünün), helyum icinde sesin hızı havadakine göre birkaç kat daha fazladir. Ses tellerini hava yerine helyumun titresmesi ve sesin helyum içinde daha hızlı ilerlemesi nedeniyle, insan sesi daha tiz bir sekilde çikar. Zaten, alınan helyum, tekrar verildikten sonra bu ses incelmesi hemen etkisini kaybeder.
Benzer sekilde, yine inert ve zehirsiz olan SF6 gazını solumanız durumunda ise, bu kez bu gazın havadan yaklaşık 6 kat daha yogun olması ve bu nedenle sesin SF6 icinde havadakinden çok daha yavaş ilerlemesinden dolayi, bu kez insan sesi kalın çıkmaktadır.
Ancak bunu denemek isterseniz, sonrasında yapmaniz gereken önemli birsey var ki, SF6' nın havadan yaklaşık 5 kat daha yoğun olmasından dolayı, ciğerlerde kalmaması için derin derin nefes alıp vermek gerekir (Helyuma göre ses değişikliğinin daha uzun sürmesinin nedeni de bu). Unutmayın, CO2 de zehirli değil ama oksijen yerine başka bir gaz solumak, zehirli olmasa da bu kez oksijensizlikten dolayı rahatsız olmanıza neden olabilir.
Son olarak da havanin, helyumun ve SF6' nın yoğunluklarını verelim karşılaştırabilmeniz için:
Son olarak da havanin, helyumun ve SF6' nın yoğunluklarını verelim karşılaştırabilmeniz için:
Helyum : 0.1786 g/L (0 °C ve deniz seviyesinde)
Hava : 1.2929 g/ L (0 °C ve deniz seviyesinde)
SF6 : 6.164 g/L ((0 °C ve deniz seviyesinde))
Hava : 1.2929 g/ L (0 °C ve deniz seviyesinde)
SF6 : 6.164 g/L ((0 °C ve deniz seviyesinde))
İhtimal
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.