23 Haziran 2012 Cumartesi

Düzen Kuşağı

Düzen Kuşağı: Öğrencinin tasarım anlayışını oluşturmak için çeşitli objelerle anlatım, gösteri ve uygulamalar yapılır.
Teknoloji ve tasarım düzen kuşağı 6. sınıf
İlk Adım: Burada amaç sorularla düşünmeye ve araştırmaya yönelik çalışmalardır. Örnek uygulamada öğretmen eline bir kağıt alır ve bunun şekil alma ve daha işlerlik kazandırma olanaklarını soru-cevap şeklinde tartışarak sonuca ulaşılır. Burada yaşamdaki olaylara farklı açıdan bakma, tekrar, ritim, uyum, düzenden yola çıkılarak 3 boyutlu tasarım çalışmalarının zihinsel temeli oluşturulur.
Düzen Oluşturalım: Öğrenciler yakın çevreden yararlandıkları hazır birimleri kullanarak, bireysel etkinlik yaparlar. Önce denemeler, aramalar bunun için de öğrenci yönlendirilir. Amaç Eldeki birimin çoğaltılması ve bunda farklı uyum, estetik ve yorumlar aranır. Yani kim ne kadar seçtiği malzeme biriminden yola çıkarak farklı bütünler elde edebiliyor bunun için de yönlendirme yapılır. Bu çalışma öğrenci bazında bireyseldir. Öğrenci düşüncelerini formdaki bölümlere yazar.
Teknoloji ve tasarım düzen kuşağı 7. sınıf
Birimden Bütüne: Değişkenliği olmayan temel biçimler olan KARE-DAİRE-ÇİZGİ örnekleri kağıt veya kartona çizilir. Seçilen ve çizilen öge katlanır ve bir birim elde edilir. Bu birimler kesilir ve tekrar sistematik olarak birleştirilir ve bütün oluşturulur. Yani çizilen kareler kesilir ve bunlardan biçimsel ve estetik bir bütün elde edilir.
Teknoloji ve tasarım düzen kuşağı 8. sınıf
Bütünde Farklılık: Değişkenliği olmayan temel biçimler olan Kare - Daire -Çizgi vb. kağıt ya da kartona çizilir. 7.sınıfta da aynı modelleri kullanmıştı ancak yeni yaptıklarının yön, boyutları ve renkleri farklı olmaktadır.
Örneğin boyutları farklı kareler yapılır ve bunlar farklı renklendirilir ve bunlardan bütün yapılır. Bunlar üst üste veya yan yana veya köşe köşeye yerleştirilir. Örneğin kaleme kağıdı sarar ve boru yapar değişik boy ve kalınlıkta borular yapar bunları değişik renklerde boyar ve bunlardan estetik bir bütün yapar. Yaptıklarını günlüğe yazar ve öz değerlendirme formunu işler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.