13 Ekim 2012 Cumartesi

Sinek

İğrenmeden bakabilene helal olsun. Sinek, iki kanatlılar ya da çift kanatlılar (Diptera) denen böcek takımından eklembacaklıların ortak adıdır. İki kanatlılar takımında yer alan sinekler arasında sivrisinek, tatarcık, karasinek ve büvelek adıyla ön plana çıkarlar ve başkalaşım geçirirler.

Dünya genelinde 177 familyada toplanan 120.000 tür bulunur. Palearktikte 120 familya ve 29 579 tür, Türkiye’de ise 63 familya ve 1170’den fazla tür vardır. Yaz aylarında yakamızdan düşmeyi bilmezler.

10 yorum:

  1. Vücutları çok fazla kitin içermediği için yumuşaktırlar. Yapı bakımından iki büyük gruba ayrılır:
    Nematocera (sivrisinekler) alt takımından iki kanatlıların vücudu zarif, ince yapılı, uzun üyeli ve çoğu diğer alt takımdan daha küçüktür.
    Brachycera (sinekler ya da karasinekler) alt takımından iki kanatlıların vücudu tıknaz, kuvvetli yapılı, kısa üyeli ve çoğu diğer alt takımdan daha büyüktür.
    Hepsi delici-emici ya da yalayıcı-emici ağız tipine sahiptir. Tam başkalaşımlı (holometabol) olduklarından larvaları ("kurt ya da kurtçuk") hem görünüş hem de yaşam tarzı bakımından erginlerinden oldukça farklıdır. Sarı, kahverengi, yeşil ya da siyah renkler, yapı ve pigment renklerdiir.
    Cyclorrhapha grubundan sinekler duyargalarının üst kısmında yarım daire şeklinde bir yarık taşımasıyla tanınırlar. Puptan çıkmaya hazırlanırken, bu yarıktan vücut sıvısıyla dolmuş bir kese dışarıya doğru şişirilerek pupun patlatılması sağlanır. Başkalaşımdan sonra bu kese tekrar başın içine çekilir ve yerinde sadece kavisli bir iz kalır. Taksonomide bu iz çok önemlidir.
    İki kanatlılar takımını diğer böcek takımlarından ayıran en önemli farkı yapı, arka kanatların değişime uğramasıyla oluşan ve denge görevi gören (halter) adlı ucu topuzlu yapıdır. Bu yapı ayrıca biraz farklı biçimde Strepsiptera takımında da bulunur.

    YanıtlaSil
  2. Birçoğunda gözler büyüyerek başın büyük bir kısmını kaplamıştır. Gözlerin büyüklüğü ve yeri, familyaya ve eşeylere göre farklıdır. Dişilerin birleşik gözleri alında oldukça ayrı kalmasına karşın, erkeklerinde birbirine değer. Gözlerin yaygın rengi kırmızıdan koyu kahverengine kadar değişir ve bu renkler, bordo, koyu yeşil, kırmızı bantlarla bölünerek, göze çok güzel bir renklenme verirler. Mağaralarda yaşayanlarında gözler körelmiştir. Üçgen şeklinde dizilmiş üç nokta göz sadece ışığın algılanmasından sorumludur; fakat şekil göremezler.
    Karasineğin (Musca domestica) duyu organlarının en hayret verici ve göz kamaştırıcı olanı,karmaşık bir yapıya sahip olan gözleridir.Karasineğin başındaki altı göz, ortalama 400 bin ommatidden (gözcük) meydana gelen mükemmel bir görme sistemidir. Her bir gözcük ayrı bir noktayı gördüğünden, görüntü beyinde biraraya getirildikten sonra bir mânâ çıkartılır. Yani her gözcük bir gözün bütün özelliklerine sahiptir. Hatta bu özelliği sayesinde arkasını da görebilir. Küçük olduklarından ve 2 mm yakınındaki bir cismi net olarak görebildiğinden, ayrı bir merceğe ihtiyaç yoktur. Bu gözlerin bir üstünlüğü de görme hızından gelir. İnsan gözü saniyede 20 ilâ 50 açık- koyu renk değişimini farkedebilirken, karasinekte bu, saniyede yaklaşık 200 defaya çıkar.

    YanıtlaSil
  3. Üzüm salkımı ya da saçak şeklinde olan yumurtalıklarında meydana gelen, uzun-oval, çok defa üzerinde yapılaşmalar olan yumurtalarını tek tek ya da topluca bırakırlar.
    Bazı sinekler, özellikle asalak olanlar, larva doğururlar (larvipar) ve dışarı çıkan larvalar hemen pup olur.
    Larvalar başkalaşım gösteren bütün böceklerde olduğu gibi, erginlerine hiç benzemezler. Kural olarak sinek larvalarının ("kurt ya da kurtçuk") gelişmesinde birbirlerinden deri değiştirme ile ayrılan 3-4 evre vardır.
    Pup evresi sivrisineklerde ve ilkel sineklerde mumya pup tipidir. Buna karşılık Cyclorrhapha grubundan sineklerde, puplar sondan bir önceki, yani üçüncü devrede meydana gelen bir pup derisi (puparium) içinde bulunur ve bu tipe çıngıraklı pup denir.

    YanıtlaSil
  4. Trake sistemi erginlerde iyi gelişmiştir. Karasinek (Musca domestica), kanatlarını saniyede 200 defa çırparken, dinlenme esnasında harcadığı enerjinin yaklaşık 100 katı bir enerji harcar. Aktif uçuş, çok enerji gerektiren bir fiil ve ancak düzenli oksijen temini ile mümkün olabilir. Karın bölgesine dizilen düzinelerce açıklıktan (stigma) rahatlıkla nefes alıp verebilir. Bu gözeneklerden giren hava, daha küçük kanalcıklara ayrılan borularla hücrelere muntazaman iletilir. Sinek, bir yere konduğu zaman, karın kaslarını kasarak, içeriye hava pompalar. Uçma esnasında buna gerek duymaz. Çünkü, saniyede 200 defa çırpılan kanatlar, zaten kâfi miktarda hava girmesini sağlarlar. Böylece sinek, nefes alıp vermek için ayrı bir enerji sarf etmez.

    YanıtlaSil
  5. Besin olarak sıvı maddeleri alırlar. Sıvının emilmesi, besin kanalının ön kısmında bulunan iki emme pompası ile gerçekleşir. Genellikle besinler yemek borusuna ince bir kanalla bağlı olan büyük hacimli kursakta depolanır.
    Saprofaj beslenmeden iç asalaklık (endoparazitizm)'a kadar bütün geçiş kademesini gösteren türleri vardır.

    YanıtlaSil
  6. Sinekler uçuş için yön tayini ve kontrolünde belirleyici rol oynayan organlarını büyük bir titizlikle son bir defa gözden geçirir. Sonra sanki uçuş takımlarının son kontrolünü yaparak uçuşa geçecek pilot gibi, ön tarafındaki denge organlarını (halter) ayarlar ve uçuş pozisyonunu alır. Son olarak, antenlerinin ucundaki alıcılar (reseptör) vasıtasıyla, rüzgârın şiddetine ve yönüne göre kalkış açı ve hızını ayarlar ve nihayet havalanır. Bu hazırlıklar çok çok kısa bir zamanda cereyan eder. Uçuşa geçer geçmez kısa sürede hızlanabilir ve giderek yaklaşık saatte 10 km gibi bir hıza erişir.
    Kısa antenli, iri gözlü, 6- 8 mm kadar boya sahip olan karasineğin (Musca domestica) ağzı küt uçlu hortuma benzer. Hortumun ucu süngerimsi bir yastık şeklinde olup, üzerinde ince kanalcıklar halinde birçok delik bulunur. Göğüs kısmının iki yanında yer alan ve bir bölümü vücudun içine gömülü olan bu kanatlar, sinirlerle bölünmüş, çok ince bir zardan meydana gelir. Bunlar birbirinden bağımsız da hareket edebilir. Ancak uçuş esnası hariç. Uçuş esnasında, tek kanatlı uçaklarda görüldüğü gibi, tek bir eksen üzerinde gidip gelirler. Bu kanatların hareketini sağlayan kaslar, sinek uçmaya başlar başlamaz kasılır, inişe geçtiğinde de gevşer. Uçuşa geçerken, sinirlerin denetimindeki bu kas ve kanat hareketleri, bir zaman sonra otomatik hale gelir. Karasinek kanatlarını son derece hızlı çırpar. Bu çırpış ona, uçuşta kararlılık sağlar.

    YanıtlaSil
  7. Sinekler (Diptera), Strepsiptera (yelpaze kanatlılar), Mecoptera (akrep sinekleri) ve Siphonaptera (pireler) takımlarıyla birlikte Antliophora adı altında bir üst grupta toplanırlar. Bu grup Lepidoptera (pul kanatlılar) ve Trichoptera (kundak böcekleri) takımlarıyla birlikte Panorpida adı altında daha büyük bir grup oluşturur.

    YanıtlaSil
  8. Sivrisinekler


    Anopheles gambiae


    Chironomidae


    Simuliidae


    Tipulidae
    Alt takım: Nematocera (Sivrisinekler)
    İnfratakım: Axymyiomorpha
    Familya: Axymyiidae
    İnfratakım: Culicomorpha
    Üst familya: Culicoidea
    Familya: Dixidae
    Familya: Corethrellidae
    Familya: Chaoboridae
    Familya: Culicidae
    Üst familya: Chironomoidea
    Familya: Thaumaleidae
    Familya: Simuliidae
    Familya: Ceratopogonidae
    Familya: Chironomidae
    İnfratakım: Blephariceromorpha
    Familya: Blephariceridae
    Familya: Deuterophlebiidae
    Familya: Nymphomyiidae
    İnfratakım: Bibionomorpha
    Familya: Anisopodidae
    Familya: Bibionidae
    Familya: Bolitophilidae
    Familya: Cecidomyiidae
    Familya: Diadocidiidae
    Familya: Ditomyiidae
    Familya: Hesperinidae
    Familya: Keroplatidae
    Familya: Lygistorrhinidae
    Familya: Mycetophilidae
    Familya: Pachyneuridae
    Familya: Rangomaramidae
    Familya: Sciaridae
    İnfratakım: Psychodomorpha
    Familya: Canthyloscelididae
    Familya: Perissommatidae
    Familya: Psychodidae
    Familya: Scatopsidae
    İnfratakım: Ptychopteromorpha
    Familya: Ptychopteridae
    Familya: Tanyderidae
    İnfratakım: Tipulomorpha
    Familya: Cylindrotomidae
    Familya: Limoniidae
    Familya: Pediciidae
    Familya: Tipulidae
    Familya: Trichoceridae

    YanıtlaSil
  9. Karasinekler


    Dioctria atricapilla


    Bombylius major


    Empis opaca


    Fannia canicularis


    Silvius alpinus


    Tabanus.bovinus


    Stratiomys maculosa


    Chloromyia formosa


    Coenomyia ferruginea


    bir sinek türü
    Alt takım: Brachycera (Karasinekler)
    İnfratakım: Asilomorpha
    Familya: Asiloidea
    Familya: Empidoidea
    Familya: Nemestrinoidea
    İnfratakım: Muscomorpha
    Seksiyon: Aschiza
    Üst familya: Platypezoidea
    Familya: Phoridae
    Familya: Opetiidae
    Familya: Ironomyiidae
    Familya: Lonchopteridae
    Familya: Platypezidae
    Üst familya: Syrphoidea
    Familya: Syrphidae
    Familya: Pipunculidae
    Seksiyon: Schizophora
    Alt seksiyon: Acalyptratae
    Üst familya: Conopoidea
    Familya: Conopidae
    Üst familya: Tephritoidea
    Familya: Lonchaeidae
    Familya: Pallopteridae
    Familya: Piophilidae
    Familya: Platystomatidae
    Familya: Pyrgotidae
    Familya: Richardiidae
    Familya: Tephritidae
    Familya: Ulidiidae (Otitidae)
    Üst familya: Nerioidea
    Familya: Cypselosomatidae
    Familya: Micropezidae
    Familya: Neriidae
    Familya: Pseudopomyzidae
    Üst familya: Diopsoidea
    Familya: Diopsidae
    Familya: Gobryidae
    Familya: Megamerinidae
    Familya: Nothybidae
    Familya: Psilidae
    Familya: Somatiidae
    Familya: Strongylophthalmyiidae
    Familya: Syringogastridae
    Familya: Tanypezidae
    Üst familya: Sciomyzoidea
    Familya: Coelopidae
    Familya: Dryomyzidae
    Familya: Helosciomyzidae
    Familya: Ropalomeridae
    Familya: Huttoninidae
    Familya: Heterocheilidae
    Familya: Phaeomyiidae
    Familya: Sepsidae
    Familya: Sciomyzidae
    Üst familya: Sphaeroceroidea
    Familya: Chyromyidae
    Familya: Heleomyzidae
    Familya: Sphaeroceridae
    Familya: Nannodastiidae
    Üst familya: Lauxanioidea
    Familya: Celyphidae
    Familya: Chamaemyiidae
    Familya: Eurychoromyiidae
    Familya: Lauxaniidae
    Üst familya: Opomyzoidea
    Familya: Agromyzidae
    Familya: Anthomyzidae
    Familya: Asteiidae
    Familya: Aulacigastridae
    Familya: Clusiidae
    Familya: Fergusoninidae
    Familya: Marginidae
    Familya: Neminidae
    Familya: Neurochaetidae
    Familya: Odiniidae
    Familya: Opomyzidae
    Familya: Periscelididae
    Familya: Teratomyzidae
    Familya: Xenasteiidae
    Üst familya: Ephydroidea
    Familya: Camillidae
    Familya: Curtonotidae
    Familya: Diastatidae
    Familya: Ephydridae
    Familya: Drosophilidae
    Üst familya: Carnoidea
    Familya: Acartophthalmidae
    Familya: Australimyzidae
    Familya: Braulidae
    Familya: Canacidae
    Familya: Carnidae
    Familya: Chloropidae
    Familya: Cryptochaetidae
    Familya: Inbiomyiidae
    Familya: Milichiidae
    Familya: Tethinidae
    Alt seksiyon: Calyptratae
    Üst familya: Muscoidea
    Familya: Anthomyiidae
    Familya: Fanniidae
    Familya: Muscidae
    Familya: Scathophagidae
    Üst familya: Oestroidea
    Familya: Calliphoridae
    Familya: Mystacinobiidae
    Familya: Oestridae
    Familya: Rhinophoridae
    Familya: Sarcophagidae
    Familya: Tachinidae
    Üst familya: Hippoboscoidea
    Familya: Glossinidae
    Familya: Hippoboscidae
    Familya: Mormotomyiidae
    Familya: Nycteribiidae
    Familya: Streblidae
    İnfratakım: Stratiomyomorpha
    Familya: Pantophthalmidae
    Familya: Stratiomyidae
    Familya: Xylomyidae
    İnfratakım: Tabanomorpha
    Familya: Athericidae
    Familya: Austroleptidae
    Familya: Oreoleptidae
    Familya: Pelecorhynchidae
    Familya: Rhagionidae
    Familya: Spaniidae
    Familya: Tabanidae
    İnfratakım: Vermileonomorpha
    Familya: Vermileonidae
    İnfratakım: Xylophagomorpha
    Familya: Xylophagidae

    YanıtlaSil
  10. Kaynakça

    Prof. Dr. Ali Demirsoy (1992), Yaşamın Temel Kuralları (Entomoloji)

    YanıtlaSil

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.