9 Kasım 2012 Cuma

Alüminyum Folyo

Alüminyum folyonun zararları:

Mutfakların vazgeçilmezi haline gelen Alüminyum Folyo için Harvard Üniversitesinde yapılan yeni bir araştırma sonucunda Alüminyum Folyonun sağlığa zararlı olduğu ortaya çıktı.

Tüm dünya genelinde büyük bir hız ile artan Alzheimer hastalığı ile ilgili yapılan araştırmalar sonucu elde edilen verilerde bu hastalığa yakalanan kişilerin beyin dokularında yüksek oranlarda alüminyum tespit edildi. Böylelikle Alzheimer hastalığı ile alüminyum arasında bir bağ olduğuna dair ilk veri de elde edilmiş oldu.

Özellikle de mutfaklarda kullanımı alışkanlık halini alan alüminyum folyoların ısı ile temas etmeleri sonucu yiyeceklere geçerek insan vücuduna girdiğine dikkat çeken uzmanlar bunun da vücutta haddinden fazla alüminyum birikmesine neden olduğu konusunda uyarıyorlar.

Alzheimer hastalığının yanı sıra Alüminyum fazlalığı bebeklerde de zeka geriliğine neden olabiliyor. Bu nedenle anne adaylarının hamileliklerinde kesinlikle alüminyum kaplarla pişen yemekleri tüketmemesi öneriliyor. Bebeklerin mamalarının da alüminyum kap ve alüminyum folyalardan uzak tutulması gerekiyor. Pek çok kişinin daha sağlıklı olması için et yemeklerini alüminyum folyoya sarıp pişirdiğini hatırlatan diyetisyenler bunun da zararlı olduğu konusunda uyarıyorlar.

Kaynak:

David B. (2012), "Aluminum foil is harmful to health" Harvard University, USA science doi: 234-45

3 yorum:

  1. Sustuğunu bilen olgundur,
    Bildiğini susan değil.

    Özdemir Asaf

    YanıtlaSil
  2. “Hiç kimse çok az şey yapabileceği için, hiçbir şey yapmamayı yeğleyen birisi kadar büyük bir hata işleyemez.” F. BURKE

    Yabancı ülkelerde de ekolojik bilinçlenme ve doğa koruma ilkelerini öğretmek için çok çeşitli seminer ve kurslar düzenlenmekte, ayrıca bu konuda çok zengin yazılı kaynaklar bulunmaktadır. Bu yazılı kaynaklarda, gerekli bilgilerin kamuoyuna kolayca aktarılabilmesi için, konuylailgili bilinçlendirme ve bilgilendirme hususunda, slogan halindeki kısa ifadelerle, özlü mesajlar verilmektedir. Bu yöntemin çok başarılı olduğu ifade edilmektedir. Bunlardan bazılarının aşağıda verilmesi yararlı görülmüştür.

    · Dünya insanlara değil, insanlar dünyaya aittir.

    · Dünya bizlere geçmişin mirası değil, geleceğin emanetidir. Emanete ihanet, gerçek insanlıkla bağdaşamaz.

    · Doğanın tahribi, tümcanlılara ait yaşam koşullarının yok edilmesiyle özdeşleşmiştir.

    · Doğal denge bozulmuştur. O nedenle yaşanabilir bir dünyanın yeniden kazanılması veya ekolojik dengenin yeniden eski sağlığına kavuşması, insan yardımı olmadan gerçekleşemez.

    · Doğal kaynakların korunması ve devamlılıklarının sağlanması, onlardan en yüksek düzeyde yararlanma amacından çok, gerçek insanlığımızın ortaya konması bakımından önemlidir.

    · Doğal kaynakları, sömürü materyali olarak değil, yaşamın temel varlıkları olarak görmek zamanı gelmiş, hatta geçmektedir.

    · Yaşadığımız ortamı kurtarmak için henüz çok geç kalınmamıştır. Fakat olaya sadece karşıdan bakıp kritik etmekle zaman kaybetmemeliyiz. Tamaksine, çevremizi aktif olarak koruma, tümcanlıların yaşamına hizmet demektir.

    · İnsan dışında hiçbir doğal varlık, kendisini etkin bir şekilde savunamaz. Tam aksine, hepsinin korunmaya gereksinimleri vardır. Eğer insanlar, bu doğal varlıklardan en üst düzeyde ve sürekli olarak yararlanmak istiyorlarsa, bunu onları koruyacak, yani ekolojik dengeyi bozmamak için bu yararlanmayı doğa yasalarına uygun şekilde yapmak zorundadırlar.

    İnsanlara doğal güzellikleri sevdirmek ve onların tahribine acımalarını sağlamak kolaydır. Fakat insanların daha uygar ve modern bir yaşam için doğayı sürekli olarak tahrip ettiğine ve bu eylemin yaşam koşullarının ve temellerinin yok edilmesiyle eşdeğer olduğuna inandırmak çok güçtür. Buna karşın, bu güçlüğü aşmak için hepimize önemli görevler düşmektedir. Bireysel olarak yapılacak ve çok önemsiz gibi görünen bu görevleri küçümsememek gerekir. Çünkü BURKE’nin çok güzel ifade ettiği gibi “Hiç kimse çok az şey yapabileceği için, hiçbir şey yapmamayı yeğleyen birisi kadar büyük bir hata işleyemez.”

    Bütün doğa severlerin F. BURKE’nin ifade ettiği anlamda büyük hata yapmamaları en büyük dileğimizdir.

    Prof. Dr. Necmettin ÇEPEL

    YanıtlaSil
  3. İnsanın ahlakı insanla bitmemeli, evrene yayılmalıdır; bir parçası olduğu büyük hayat zincirinin yeniden farkına varmalıdır. Tüm varlığın bir değeri olduğunu anlamalıdır. Hayat, bencil veya düşüncesizce hareketler nedeniyle yok edilemeyeceği gibi daha yüce bir değer veya amaç için de feda edilemez.

    Albert SCHWEİTZER

    YanıtlaSil

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.