11 Kasım 2012 Pazar

Sinüzit / Sinüs

İnsan hayatını olumsuz yönde etkileyen hastalıklardan biri de sinüzit hastalığıdır.
Sinüzit / Sinüs Nedir?
Sinüs: Burun boşluğu çevresinde yüz kemikleri içerisinde yerleşmiş hava dolu boşluklara verilen addır. Bunlar burun fizyolojisine yardımcı olurlar.
Bu sinüslerin bazıları doğumda varolmasına karşın bir kısmı da çocukluk çağında belirginleşirler. Bu sinüsler maksiller, etmoid, frontal ve sfenoid sinüs olmak üzere gruplar oluştururlar. Sinüs adı verilen yüz kemiklerinin içindeki boşlukların iltihapla dolması sonucu oluşan hastalığa da sinüzit denir.

Sinüzitin Nedenleri:
Yüz sinüsleri: yüzeyindeki mukoza zarının iltihaplanması. Burun mukoza iltihabı ya da diş çürüğünden kaynaklanan üst çene kemiği iltihaplanmasından sonraya ortaya çıkar. Burundaki biçim bozuklukları ve polipler de sinüzit oluşumunda yardımcı etkenlerdir.

Genel olarak söylemek gerekirse sinüsleri temizleyen ince kanallar tıkandığında sinüzit hastalığı başlar. Bu tıkanıklık tedavi ile ya da kendiliğinden açılırsa sinüzit iyileşir ama eğer açılamazsa hastalık kronikleşir. Sinüs kanallarının tıkanıklığına bazı burun içi ve sinüslerle ilgili yapısal koşullar, tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları, alerjik sebepler, polip ve geniz eti gibi oluşumlar yol açabilir. Bazı kalıtsal sorunlar ve bağışıklık sorunları da sinüzitin diğer sebepleridir.

Belirtileri:
- Baş ağrısı
- Göz ağrısı
- Halsizlik
- Yüksek ateş
- Burun akıntısı
- Burun tıkanıklığı
- Geniz akıntısı
- Göz akıntısı
Tedavisi:
- Doktor tarafından geniş spektrumlu antibiyotik (örneğin: amoksisilin) ve dekonjestan tedavisi uygulanabilir.
- Kronik sinüzit, sebebine bağlı olarak tedavisi endoskopik yöntem veya cerrahi olarak yapılabilir.
- Sinüziti hafifletmek için su içine bir miktar tuz dökülür, bir sprey yardımı ile burun içine basılır ve kendiliğinden geri akması sağlanır.

Kaynak

2 yorum:

  1. Birileri bugün gölgede oturuyorsa,
    uzun zaman önce birileri ağaç ektiği içindir.

    Warren Buffet

    YanıtlaSil
  2. Bir yalan, hangi amaç için söylenmiş olursa olsun,
    her zaman, en kötü gerçekten daha kötüdür.

    CHE

    YanıtlaSil

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.