8 Aralık 2012 Cumartesi

Kuru Meyve ve Faydaları

Anadolu insanının yıllardır vazgeçemediği yiyeceklerin başında kurutulmuş meyveler gelir. Yararları saymakla bitmez. Bilmeyenler ya da unutanlar için hatırlatmakta yarar görüyoruz.

Kurutulmuş meyvelerin tadı tazesine göre daha yoğundur. Bu meyveler sağlık için oldukça faydalıdır. Kurutulmuş meyve daha yoğun bir tat ve daha çok lif demek olduğundan özellikle diyet yapanlar için idealdir.

Kurutulmuş meyvelerin raf ömrü daha uzundur ve teze meyve ile karşılaştırıldığında daha yüksek C vitamini ve polifenol içermektedir.

Kurutulmuş meyvelerin besin değeri sıralaması yapılaması gerekirse kayısı, incir, erik, üzüm ve kızılcık olarak sıralanabilir. Lif, vitamin, mineral, fitobesinler, potasyum bakımından kurutulmuş meyveler bulunmaz birer kaynaktır.

Kuru meyvelerin mucizevî faydaları:

Bizi şeker rahatsızlığından, insülin direncinden, kabızlıktan, gripten ve böbrek rahatsızlıklarından koruyan kuru meyvelerin faydaları saymakla bitmiyor. İşte yararları:

Kuru elma: Nefes darlığı, astım ve kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucu etkiye sahiptir. İçerdiği zengin lif sayesinde bağırsakları temizler.

Kuru erik: Bol miktarda B vitamini, A vitamini ve E vitamini içerir. Bağırsakları çalıştırır, içerdiği zengin potasyum ve magnezyum sayesinde metabolizmayı hızlandırma özelliğine sahiptir.

Yaban mersini: Yaban mersininin kansere karşı vücudu koruyan enzimleri aktif hale getirmektedir. Kan şekerini düşürüp bağırsak metabolizmasını düzenlemektedir. Kalp krizi riskini azalttığı, göz yorgunluğunu giderdiği, şeker hastalığından kaynaklanan görme bozukluklarını engellediği bildirilmektedir. Yapılan araştırmalarda 100 gr yaban mersinin 14 gr karbonhidrat, 0,6 gr protein, 0,3 gr yağ, 13 mg C vitamini, 100 IU A vitamini ve 58 kalori içerdiği belirlenmiştir. Sodyum içermeyen, mineral ve vitaminlerce zengin olduğu belirlenen yaban mersininin insan sağlığı açısından çok yararlı olduğu yapılan araştırmalarca ortaya konulmuştur.

Kuru kayısı: A vitamini ve potasyum bakımından zengindir. Sindirim sorunlarına iyi gelir. Beynin düzenli çalışmasını sağlar. Stresi azaltır ve kansızlığı önler.

Kuru erik: Bol miktarda B vitamini, A vitamini ve E vitamini içerir. Bağırsakları çalıştırır, içerdiği zengin potasyum ve magnezyum sayesinde metabolizmayı hızlandırma özelliğine sahiptir. Kansere ve yaşlanmaya karşı koruyucu etkisi vardır.

Kuru üzüm: Demir açısından zengindir. Kan şekerini iyi dengeler, yaşlanmaya karşı korur. İyi bir enerji kaynağıdır. İdrar söktürücü özelliği vardır.

Kuru incir: İncir, içerdiği yüksek oranlardaki protein, vitamin ve minerallerle hücrelerin yenilenmesini sağlayan bir besindir. 100 gr. kuru incir yenilirse vücudun günlük gereksinimlerinden kalsiyumun %17'si, demir ve magnezyumun % 30'u, fosforun % 20'si, B1 vitamininin % 5'i ve B2 vitamininin % 4'ü karşılanmış olur. İncir, içerdiği yüksek orandaki liflerle kolesterolün kana karışmadan atılmasını sağlar. Sindirimi kolaylaştırır ve vücudumuzu bakterilere karşı koruyucu etkisi vardır. Yüksek orandaki kalsiyum ve fosforla kemik ve dişler üzerinde koruyucu etkileri vardır: incirin içerdiği kalsiyum, diğer besinlerdekine göre daha kolay sindirilir.

Hurma: İnsanoğlunun yetiştirdiği en eski bitki çeşitlerinden biridir. Hurmanın içerdiği demir, kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini kontrol eder ve özellikle hamilelikte kansızlığın engellenmesini ve bebeğin gelişimi için hayati önem taşıyan kandaki alyuvarlar dengesinin uygun hale gelmesini sağlar. Bilim adamları hurmanın düzenli yenilmesi halinde kalp ve damar hastalıkları riskini azaltan bu meyvelerin içindeki yararlı maddelerin daha çok kabuklarında bulunduğunu kaydetti.

Pestil: Dut pekmezi, süt, bal, ceviz, fındık ve undan oluşan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral maddelerini önemli ölçüde içeren bir gıda maddesidir. Özellikle A ve B vitaminleri ve demir yönünden zengindir. Pestilin 100 gramında 293 kcal bulunur. Vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesinde, su dengesinin korunmasında, hormon, enzim üretiminde, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli etkiye sahiptir. Ayrıca iyi bir enerji kaynağıdır.

Dut: Kalsiyum, demir, B1 B2 ve C vitamini yönünden zengin olan dutun birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Ateş düşürücü ve idrar söktürücü etkiye sahiptir.

Karadut: Karaduttan elde edilen şurubun ise ağız ve boğaz hastalıklarında olumlu etkiye sahip olduğu bilinmektedir.

12 yorum:

  1. Sen kim oluyorsun da benim yaşadığım hayatı yargılıyorsun? Ben mükemmel değilim ve olmak zorunda da değilim! Parmağın ile beni işaret etmeden önce ellerinin temiz olduğundan emin ol.

    Bob Marley

    YanıtlaSil
  2. Paylaştığınız için teşekkürler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim, kuru meyveyi bol bol tüketin :-)

      Sil
  3. kaysı baş köşeyi almış teşşekürler..

    YanıtlaSil
  4. 14.01.2010 10:31:00Kayısının Faydaları
    Kayısı, özellikle potasyum yönünden zengindir. Potasyum minerali, normal kalp atışı, kan basıncının ayarlanması ve kasların kasılıp gevşeme hareketinin gerçekleştirilmesi için önemlidir. Kayısının içinde bulunan beta karoten, kanserin, özellikle akciğer kanserinin, kalp hastalıklarının ve kataraktın önlenmesine yardımcıdır. Kayısı içerdiği kalsiyum ve magnezyum sayesinde kemik erimesinin önlenmesine de faydalıdır. Ayrıca diş sağlığı açısından da önemlidir. İçerdiği demir ile kansızlığı önler, kan yapımına yardımcı olur, cildi ve saçı canlı tutma özelliği vardır. Demir, oksijenin vücutta tüm dokulara taşınmasına yardımcı olur, kan yapımını sağlar.
    Kayısı, doğal lif yani posa açısından çok zengin bir meyvedir. Bu özelliği ile bağırsakları korur, sindirim problemlerine yardımcı olur. Lifli besinlerin kan şekerinin daha dengeli yükselmesini sağladığı, Alınan posa miktarı arttıkça koroner kalp hastalığı ve buna bağlı gerçekleşen ölüm oranında azalma olduğu görülmüştür. Posalı besinler; kanser yapıcı zararlı maddelerin bağırsakta kalma süresini kısalttığı ve bağırsak duvarı ile temasını azalttığı için kanserden korunmada da faydalı olurlar.


    Kayısı,

    -Beynin düzenli çalışmasını sağlar, stresi azaltır.

    -Karaciğerin tahrip olan kısmının tamirini yapar.

    -Kemiklerin çok daha düzgün ve sağlam olmasında önemli rol oynar.

    -Kan yapımını artırarak,kansızlığa engel olur.

    -Mide ve oniki parmak bağırsağı ülserinin meydana gelmesine engel olur, meydana gelmiş ülserlerin iyileşmesinde rol oynar.

    -Böbreklerde taş teşekkülünü azaltır.

    -Üreme sistemi üzerinde önemli rolü bulunup, cinsel gücü artırmaktadır.

    -Kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.

    -Dişlerin daha sağlam ve kuvvetli olmasında önemli rol oynar.

    -Kalp kaslarını kuvvetlendirir ve daha düzenli çalışmasını sağlar. Klinik ölümündeki reanimasyon çalışmalarında kalbin cevap vermesinde etkili olur.

    -Kayısının potasyumca zengin,sodyumca fakir ve A vitaminin öz maddesi karotence zengin olması insan beslenmesinde çok önemli boyutlar kazandırmaktadır.


    Kayısı, kuru yada taze yenebileceği gibi reçeli ve kompostosuda yapılabilir.
    Kayısının yemeklerden sonra yenmesi ise hazmı kolaylaştırır.
    Bunların dışında Kayısı cilt bakımında da maske olarak kullanılır ve Kayısı çekirdeği yağ elde etmek için kullanılır.

    >>> MALATYA KAYSISI>>>>


    YanıtlaSil
  5. http://www.malatyakayisi.com/

    YanıtlaSil
  6. http://www.youtube.com/watch?v=QH6KsMnECNo

    YanıtlaSil
  7. http://www.youtube.com/watch?v=jQIaoqTxk_I

    YanıtlaSil
  8. http://www.youtube.com/watch?v=Cm28KxBsOvo

    YanıtlaSil

  9. Oy Dağlar

    Yazlar kışlar uçan kuşlar tanığımdır
    Ayrılıklar yolum oldu
    Can yoldaşlar dil sırdaşlar tanığımdır
    Ölümlerden gülüm soldu
    Anam bacım arkadaşlar tanığımdır
    Zulüm gelip beni buldu

    Oy dağlar yalçın dağlar
    Dumanı hırçın dağlar
    Gün olur devran döner
    Ağlayan bayram eyler

    Oy dağlar haber verin
    Sılamı özledim yine
    Kuş olun kanat gerin
    Yolunu gözledim
    Yolunu gözledim yine oy dağlar oy dağlar
    Kın olup bıçak verin
    Anamı özledim yine
    Kuş olup kanat gerin
    Yolumu gözledim yine

    Nihat Behram

    YanıtlaSil

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.