19 Nisan 2015 Pazar

Druidler ve Ağaçlar

Ağaçların büyülü ve kendi ruhları olduğunu inancı İngiliz adalarında M.Ö.1000 yıllarında yaşayan Kelt Druidlere aittir.


Druid, kelime anlamıyla; “meşe ağacının ruhunu tanımış olan” demekti ve Druid rahipleri toplumun en üstünde yer alırlardı.

Onlara göre ağaçlar, yer ve gök arasında bağlantı kurar; üstündeki kuşlar ile göklerden, kökleri ile de yeraltı dünyasından mesaj iletirlerdi.

Druidler, 13 aydan oluşan Ay takvimi kullanmışlar, her ay 28 günden oluşuyor. Yılın her ayına bir ağacın ismi verilmiş ve her ağacın mistik özellikleri var.

Keltler ağaç ruhlarına is Dryad adı vermişlerdi. Dryad;” ağaçlara bakan, içinde veya etrafında yaşayıp onları koruyan periler” olarak bilinir. Buna koşut olarak, Altay ve Yakut Türkleri de, ağacın içinde yaşayan, bazen de göklere çıkıp dolaşan bir Ana-Tanrı veya Ak-Ana diye adlandırdıkları bir elementalin varlığına yaygın olarak inanırlardı.

Bundan yüzyıllar önce, Keltler, batıl inançlarıyla tanınmış bir kültür olmasının da getirisiyle, evrenin oluşumu ve kimliğiyle ilgili birçok varsayımda bulunurlar. Tüm evrenin, kökleri toprağın derinliklerine inen, dalları cennete kadar ulaşan bir ağaç olduğunu düşünüyorlardı.
Ağaçlar sembolik olarak sonsuz bilgiye ve erdeme sahip, hayat döngüsünün, ölümün ve yeniden dirilişin temsilcileri, yaşayan varlıklar olarak kabul ediliyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.