16 Nisan 2011 Cumartesi

Ece Ayhan


"Sevdiklerimizi tekmelemeye αnne kαrnında bαşlαrız."

Diyor Ece Ayhan.


Ne kadar anlamlı bir söz daha doğmadan başlıyoruz hayatını bize adayan kadına tekmeler savuruyoruz. Anneler her türlü cefaya sırf yavrusu için katlanırken bizler ne kadar yetebiliyoruz ki? Yaşam meleklerimiz annelerimiz kanatlarını gerip bizi her türlü kötülüğüne karşı koruma altına almak için cansiperane bir yaşam sürüyorlar.

Değerli Şair Ece Ayhan Çağlar, 1931 yılında Muğla’nın Datça ilçesinde doğmuş. Ailesinin asıl memleketi ise Çanakkale’nin Eceabat ilçesine bağlı Yalova Köyü. 1940 yılında Çanakkale’den İstanbul’a göç etmişler.

Eserleri:
Kınar Hanımın Denizleri (1959)
Bakışsız Bir Kedi Kara (1965)
Ortodokslular (1968)
Devlet ve Tabiat ya da Orta İkiden Ayrılan Çocuklar İçin Şiirler (1973)
Yort Savul (Toplu Şiirler, 1977)
Zambaklı Padişah (1981)
Çok Eski Adıyladır (1982)
Çanakkaleli Melahat’a İki El Mektup ya da Özel Bir Fuhuş Tarihi (1991)
Sivil Şiirler (1993)
Bütün Yort Savullar (1993
Bütün şiirleri), Son Şiirler (1993)

Ece Ayhan'a göre: 'Şiirin bildiğimiz günlük anlamında gerçekle hiçbir ilgisi, alışverişi yok. İmgelemin çıkış yerlerinden biridir şiir.'

Nedense herkesin şiir anlayışı farkı oluyor. Kimi yaşanmışlıkların ürünü olarak yazılanların şiir olduğunu kimi ise imgelerle yazılanların nitelikli şiir olduğunu savunuyor. Kimi her şiirde bir anlam ararken kimisi ise şiirde kendini bulmak istiyor.

Bence şiir tıpkı şarkılar gibi evrensel bir boyut taşıyor. Yüreğimi titretmeyi başaran her şey benim için şiirdir. İster hece ölçüsü ile yazılsın, isterse serbest ölçü ile yazılmış olsun hiç fark etmez.

07 Nisan 2011

Beste

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.