16 Nisan 2011 Cumartesi

Pilin İçindeki Enerji Ne Tür Enerjidir?

Günümüzde çocukların oyuncakları genellikle pil ile çalışıyor peki pili ne kadar tanıyoruz?


Önce pilin tarihini inceleyerek başlayalım. İlk piller MÖ 250 yıllarında Pers İmparatorluğu zamanında Bağdat'ta üretilmişti. Bu pillerde demir ve bakırdan oluşan elektrotlar sirkeden yapılmış bir elektrolit içindeydi. Bu pillerin madenlerin kaplanmasında veya tıbbi tedaviler sırasında kullanılmış olabileceği düşünülüyor.

Şu anda kullandığımız modern pillerin atası olan Volta pili ise çok sonraları MS 1800 yıllarında İtalyan bilim adamı Alessandro Volta tarafından icat edilmişti. Bundan önce 1748 yılında ünlü Amerikalı bilim adamı Benjamin Franklin statik elektrik depolamakta kullanılan kapasitörler (ya da kondansatör) ile elektrik depolamayı başarmıştı. Volta pili sonraları giderek geliştirildi ve daha da sonra şarj edilebilir piller ve aküler üretildi. Böylece günümüzdeki tür ve biçim bolluğu oluşmuş oldu. Uzun bir dönem piller elde yapıldı, hatta bazı yetenekli meraklılar gerekli olan pilleri evde kendi olanakları ile ürettiler. İlk üretilen pillerin kullanımları sırasında, şu anda kullandığımız otomobil aküleri gibi bakıma gereksinimleri vardı.

Pilin içinde depolanan enerji kimyasal enerjidir ve piller kimyasal enerjiyi elektriğe dönüştürebilmek için kullanılır.

13 Nisan 2011

Paşa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.