19 Mayıs 2012 Cumartesi

Nâzım Hikmet

Dünyayı verelim çocuklara hiç değilse bir günlüğüne
allı pullu bir balon gibi verelim oynasınlar
oynasınlar türküler söyliyerek yıldızların arasında

dünyayı çocuklara verelim
kocaman bir elma gibi verelim sıcacık bir ekmek somunu gibi
hiç değilse bir günlüğüne doysunlar
dünyayı çocuklara verelim
bir günlük de olsa öğrensin dünya arkadaşlığı
çocuklar dünyayı alacak elimizden
ölümsüz ağaçlar dikecekler
21 Mayıs 1962, Moskova

Masumdur her biri, günahsız tutar elleri ekmeği, kimisi aç kimisi tok onlar bizim çocuklarımız. Ne renk olursa olsun teni alınıp bağrına basılacak, sevilecek kadar çaresizler.

Kiminin hiç topu olmamıştır, kimi kendisine komşu olan arkadaşının bisikletine bir kez binebilmek için saatlerce sıranın kendisine bekler, umut silinmez gözlerinden. Kimisi ben de isterim diye ağlar ama ne sesi duyulur ne de gözyaşlarını silen vardır. Kimi çocuklar evde yaşanan şiddetin şahidi ya da şiddete maruz kalanlardan biri olur oysa henüz ne olup bittiğini bile anlamayacak yaştadır.

Düşleri kirlenmemiş, bir parça dahi olsa ekmeğini bölüp arkadaşı ile karşılık beklemeden paylaşmayı bilen biz insanların en küçük hali, bizlere ibretlik dersleri veren çocuklarımız.

Değerli şair Nâzım Hikmet şiirinde bir günlüğüne de olsa dünyayı çocuklara verelim diyor. Büyüklerin kirlettiği dünyayı temizlemeye güçleri yetecek mi dersiniz?

Fırat

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.