23 Haziran 2012 Cumartesi

Aralık Ayı Değerler Eğitimi Alçakgönüllülük Konusu

……… İlköğretim Okulu
Aralık Ayı Değerler Eğitimi “Alçakgönüllülük“ Konulu Çalışma Raporu
İl Milli Eğitim Müdürlüğünün 07/12/2010 tarihli ve 133694 sayılı yazısı gereğince, okulumuzca Değerler Eğitimi konu kapsamında Aralık ayı içerisinde “Alçakgönüllülük” temasını işleyerek, çalışmalarında bu konuya ağırlık vermiştir.
Konuyla ilgili olarak bilgilendirici resim, şiir ve afişleme çalışmaları yapılmış, yapılan çalışmalar ayın teması başlığı adı altında okul panosunda sergilenmiştir.
Tevazu alçakgönüllülük, kibirlenmenin, büyüklük taslamanın zıttıdır. Tevazu, beğenilen bir özelliktir. Ancak, sınırı çok iyi ayarlanmalıdır. İnsan, büyüklük taslamamakla birlikte, zamanın ve yerin gerektirdiği davranışı göstermelidir. Yoksullar, düşkünler ve çocuklarla ilgilenmek, onların hal ve hatırlarını sormak tevazudur.
Tevazu, alçakgönüllü olmak demektir. Böylelerine, mütevazi insan denilir. Tevazu sahipleri kendilerinden aşağıda olanlara küçük muamelesi yapmaz, onları hor ve hakir görmezler. Arkadaşları arasında büyüklük taslamazlar. Vakar ise, ağırbaşlı olmak demektir. Vakur kişiler mevki ve haysiyetlerinin hakkını gereği gibi korumasını bilen insanlardır. İnsan hem mütevazi, hem vakur olmalıdır.
Kibir: Büyüklenmek, büyüklük taslamak, ululuk iddia etmek, Kendini başkalarından yüksek görerek onları aşağılamak demektir. Kibirli kimsenin kalbi, kendini başkasından üstün görmekle rahat eder.
Bu gerçekler ışığında toplum hayatımızda alçakgönüllü olmanın ne kadar önemli olduğu ortadadır.
Boş kafalı insanla mütevazı insanı birbirinden ayırmak kolaydır, birinciler hep kendilerinden bahseder.
La Bruyere
Tevazu ile konuşmayan bir kişi, zamanla bununla ilgili bütün kelimeleri de tamamıyla unutabilir.
Konfüçyus
İnsan ne kadar yükselirse, gönlü o kadar alçalmalıdır.
Çiçero
Tevazu sahibi olmak istiyorsan, insanlara tevazu göster.
Robert Owen
En değerli kişiler alçakgönüllü olanlardır.

Albert Einstein
Zafere ilave edilecek yegâne süs tevazudur.
Duclos
Alçakgönüllülük, kendi gerçek değerini anlamaktır.
Anatole France
Sevgide güneş gibi ol, dostluk ve kardeşlikte akarsu gibi ol, hataları örtmede gece gibi ol, tevazuda toprak gibi ol, öfkede ölü gibi ol, her ne olursan ol, ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.
Hz. Mevlana

1 yorum:

  1. "İyi geceler canım" derdin.
    Gecenin iyiliğinden çok,
    ‘canın’ olma düşüncesi
    yeşerir dururdu içimde.

    Özdemir Asaf

    YanıtlaSil

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.