4 Kasım 2012 Pazar

Mürekkep Lekesi

Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar?

Mürekkep ve Tükenmez kalemler ve mürekkepli yazıcılara kadar mürekkeple düzenli olarak yaşantımızın birçok alanında karşılaşırız.

Mürekkep; tanımı itibariyle, leke yapmaya yönelik bir maddedir. Silinmeye karşı doğal olarak dirençli boyalardan veya karışımlardan yapılır. Bu nedenle kullanıldıkları malzemelerde, yazılmış veya basılmış cisimlere bulaşması önlenmeye çalışılır; aynı zamanda yanlışlıkla kumaşa veya tekstillere bulaştıklarında çıkarılmaları çok zor olabilir.

Herhangi bir mürekkep lekesi çıkarma olasılığı; mürekkebin bileşimi, kumaşın tipi, lekenin kumaş üzerinde, halıdaki kalış süresi ve bilinçli leke çıkarma işlemi dâhil olmak üzere bir takım işlemlere dayanmaktadır.

Mürekkepler, karışım olarak farklı özelliklerde oldukları için her tür mürekkep lekesi için aynı özellikte etkili leke çıkarıcı bulmak mümkün değildir. Dolayısıyla mürekkep lekesi çıkarılır iken en önemli sorun; çeşitli mürekkepler olmasında ve bu nedenle mürekkep lekesi nasıl çıkar sorusuna ilişkin tek bir cevabın olmamasındadır. Mürekkep lekesi çıkarırken birçok durumda yararlanabilecek olduğunuz ve olumlu sonuç alınan yöntemler de vardır:

Mürekkep Lekesi:
- Az miktarda alkolü, mürekkep lekesinin üzerine dökün ve silin, leke çıkana kadar devam edin.
- Deri eşyada: Biraz limon suyuyla lekeyi fırçalayın.
- Dayanıklı kumaşta: Biraz limon suyu ve ılık sütle silin. Durulanınca leke yok olacaktır.
- Nazik kumaşta: Leke kuruyunca, üzerine talk pudrası dökün. Leke kaybolana kadar fırçalayın.
- Beyaz çamaşırda: lekenin üzerine sulandırılmış hardal dökün. Yarım saat kadar bekleyip, süngerle lekeli yeri yıkayın.

Mürekkep Lekesi ile İlgili Yanlış Düşünceler

1- Mürekkebin elbiselerden veya kumaştan çıkarılamayacağı düşüncesidir.
2- Leke çıkarıcıların bir mürekkep lekesi için her zaman kesin sonuç olacağı şeklindedir.

Mürekkeple lekelenen bir kumaşın veya giysinin artık kullanılamayacağından korkanlar için mürekkebin çeşidine, kumaşın türüne ve lekenin ne kadar süre kumaş üzerinde kaldığına bağlı olarak değişen ölçülerde umut vardır. Leke çıkarıcıların bütün mürekkep lekelerini çıkaracağına inananlar ise olumsuz sonuçlara karşı hazırlıklı olmalıdırlar.

Bütün uygulamalara rağmen çıkarılamayan lekeler de vardır. Giysilerinizi lekesiz ve uzun ömürlü kullanmak istiyorsanız işin uzmanı olan kuru temizlemeye vermeniz sizin için daha güzel olacaktır.

Her türlü leke için geçerli olan kesinlikle bilmediğiniz leke çıkarma yöntemlerini denemeniz kesinlikle tavsiye edilmez çünkü çok kolayca çıkarabildiğimiz lekeler bile bilinçsiz şekilde müdahale edildiği takdirde çıkması imkânsız hale gelmektedir.

1 yorum:

  1. Blog resmini görünce insanın mürekkep lekesine bulaşası geliyor. :)

    YanıtlaSil

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.