6 Kasım 2012 Salı

Oniki İmam veya Oniki İmamlar

İslâm dininin Şiî mezheplerinden İmamiye-i isna aşeriye (Onikiciler, fıkhî mezhep olarak Câferîlik) mezhebinin kabullendiği imâm silsilesine verilen addır.


Alevîlik'te de on iki imam, inancın temel esasını oluşturur.

Ehl-i Beyt'ten olan Hazreti Ali ile başlayan Oniki İmam; son peygamber Hazreti Muhammed'in torunlarından Seyyid Hüseyin eş-Şüheda'nın soyundan devam eder.
İsnaaşeriyye'ye göre İslâm'ın meşru halifeliği (velâyet gereği) Oniki İmam'a aittir. İmâmet adı verilen bu husus, Câferî (imam’ Cafer’i Sadık) fıkhının temel kaynağını oluşturur.

Zannedildiği gibi yalnızca Şiî-Câferî ve Alevî inancında değil, Sunni mezheplerde de aynı şekilde kabul edilir. İhtilâf, sadece İmam Mehdi konusundadır. Bunun dışındaki İmâmları Sünnîler de kabul ederler. Mehdî'nin ortaya çıkmasındaki görüşleri  ise tamamen farklıdır. Aleviler, Şiiler, Caferiler oniki imamı Masum’u pak olarak kabul ederken Sünnîler On İki İmâmın masumluğunu reddederler.

5 yorum:

  1. Kalp kilitlidir, her kalbin anahtarı farklıdır.
    Ne kadar zorlarsan zorla, yanlış anahtar doğru kalbi açamaz.

    Hz. Mevlana

    YanıtlaSil
  2. Haksızlığın önünde eğilmeyiniz.
    Şayet eğilirseniz hakkınızla birlikte
    Şerefinizi de kaybedersiniz.

    Hz. Ali

    YanıtlaSil
  3. Özü doğru olanın
    Sözü de doğru olur.

    Hz. Ali

    YanıtlaSil
  4. Söz sizin ağzınızda olduğu sürece,
    sizin esirinizdir.

    Söz ağzınızdan çıktıktan sonra
    siz onun esiri olursunuz.

    Hz. Ali (r.a)

    YanıtlaSil

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.