3 Aralık 2012 Pazartesi

3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü

3 Aralık Özürlüler Günü. Toplumun engelliler konusunda dikkatini çekebilmek ve daha duyarlı olmalarını sağlamak amacı ile tüm dünya da kutlanan özel bir gündür.

WHO'ya göre dünyada 500 milyon engelli yaşamaktadır.
Türkiye'de ise nüfusun yüzde 12.29'u yani 8.5 milyon kişisi engelli. Erkeklerde bu oran 11.10, kadınlarda yüzde 13.45’tir. Engellilerin herkes gibi 365 günü yaşadığı gerçeğini görmezden gelerek, sadece 1 gün için gazete, tv ve kamuoyunda gündeme getirilmemeli, bu konuda herkes üstüne düşeni yapmalıdır. Unutmayalım her birimiz potansiyel birer engelliyiz.
Uluslararası Engelliler Günü (İngilizce: International Day of Disabled Persons) 1992 yılından bu yana 03 Aralık gününde Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası bir gün olarak kabul edilmiştir. Bu günde dünya çapında organizasyonlar düzenlenmektedir.
Bu aktiviteler genellikle ücretsiz olup, gönüllülüğe dayanmaktadır. Hükümet desteği ve sivil toplum organizasyonlarıyla birlikte bu günün kutlanması çeşitlilik göstermektedir. Her yıl bu gün için değişik bir tema edinilmektedir.
Engelliler Haftası, 10 Mayıs ile 16 Mayıs arasında, Birleşmiş Milletler'e üye 156 ülkede aynı tarihlerde kutlanan özel haftadır.
Engelliler Haftası boyunca; engellilik sorunu, engelliliğin önlenmesi ve engellilerin eğitimi konusu üstünde durulur. Radyo ve televizyonda konu ile ilgili programlar yayınlanır. Okullarda her gün ayrı bir engellilik konusu işlenir. Engellileri Koruma Millî Koordinasyonu Kurulu haftanın değerlendirilmesi için aşağıdaki programın uygulanmasını kararlaştırmıştır.
10 -16 Mayıs Engelliler Haftası

- 10 Mayıs engelliler haftası açılışı
- 11 Mayıs Görmeyenler günü
- 12 Mayıs işitme ve Konuşma Kusurluları günü
- 13 Mayıs Ortopedik Engelliler günü
- 14 Mayıs Zekâ ve Ruhsal Engelliler günü
- 15 Mayıs Güçsüz Yaşlılar ve Korunmaya Muhtaç Çocuklar günü
- 16 Mayıs Engelliler Haftasına genel bakış

2 yorum:

  1. Türkiye'de 8.5 milyon engelli var.

    Her sağlıklı insan, yarının engelli adayıdır.

    Tüm engelleri kaldırdığımız bir dünyada yaşayabilmemiz dileğiyle...

    Sevmek İçin Hiçbir Engel 'Engel' Değildir.

    YanıtlaSil
  2. Bir söz insanın neresinden doğar dersiniz? Dilinden mi, yüreğinden mi, aklından mı? Düşlerinden mi yoksa gerçeğinden mi? Ve kaç kapıdan geçip yerini bulur bir başka insanda? Yerini bulur mu gerçekten?
    Olanağı olsa da insanların yürekleri konuşabilseydi dilleri yerine, her şey daha yalansız, daha içten olurdu.

    Şükrü Erbaş

    YanıtlaSil

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.