16 Aralık 2012 Pazar

Lekeler ve Lekelerin Çıkarılması

Leke, tekstil üzerinde belirli bir bölgede oluşan, kumaşın ipliklerini etkileyen boyar madde şeklinde lokal bir kirdir. Çok çeşitli şekillerde oluşabilen lekelerin özellikleri de çok değişik olabilir.
Bu sebeple, hangi leke ve hangi kumaşta nasıl bir işlem uygulanması gerektiği bilinmeli ve doğru metod uygulanmalıdır. Aşağıda belirtilen genel kurallar ev tekstil ürününüzde oluşabilecek lekelerin çıkarılmasında size kolaylık sağlayacaktır.

Hemen hemen tüm lekeler, yeni oluştuklarında, kurumasına fırsat bırakılmadan silinirse çıkarılır. Isı, ışık ve hava ile temas, lekeyi sabitleştirir ve çıkarılması zorlaşır. En zor lekelerin bile taze iken çıkarılması kolaydır.
Lekede herhangi bir katı madde varsa, kumaşa zarar vermeden hafifçe kazıyın. (Flok, alkantra ve nubuk kumaşlarda lekeyi sert cisimlerle kazımayın. Sünger veya yumuşak bir bez kullanarak silin.) Bu işlemi yaparken kumaşa zarar vermemeye dikkat edin. Kazıma işlemini kesici veya delici aletlerle yapmayın.

Temizleme işlemi için kullanacağınız bütün karışımları, kumaşın görünmeyen bir yerinde test edin. Karışımı kumaş üzerine uygulayın ve beyaz bir havluyu üzerine bastırın. 20 saniye kadar bekledikten sonra kumaşın rengi havluya geçmemişse o karışımı kullanabilirsiniz, aksi takdirde kullanmayın.

Kumaş ev tekstil ürünlerinin üzerinde oluşabilecek tozları, leke oluşmasına fırsat bırakmadan temizleyin.
Çamaşır suyu vb. ağartıcıları kesinlikle kumaş üzerine direkt uygulamayın.

2 yorum:

  1. ...İçgüdüsel yapımız iki bölümden oluşur; birisi kendimizin ve çocuklarımızın yaşamını geliştirmeye, diğeri ise rakip gördüğümüz kişilerin yaşamını engellemeye yönelir...

    ...Günümüz dünyasında etkin olarak nefret ettiklerimiz bizden uzak olan gruplar, özellikle de yabancı uluslardır. Onları soyut olarak algılarız ve gerçekte nefretin ta kendisi olan eylemleri, adalete olan aşkımız ve benzeri yüce amaçlar için yaptığımızı ileri sürerek kendimizi kandırırız. Bu gerçeği bizden saklayan perdeyi ancak, büyük ölçüde kuşkuculukla kaldırabiliriz. Bunu ve kıskançlık çılgınlığının tedavisini gerçekleştirdikten sonra, kıskançlıklara ve sınırlamalara dayalı olmayan, dopdolu bir yaşam arzusuna ve başka insanların birer engel değil, birer yardımcı olacağının idrakine dayalı yeni bir ahlak oluşturmaya başlayabiliriz. Bu ütopik bir beklenti değildir; Elizabeth İngilteresinde kısmen gerçekleşmişti. Eğer insanlar bir başkasının mutsuzluğu peşinde koşmak yerine kendi mutluluklarının peşine düşmeyi öğrenirlerse, bu beklenti hemen yarın gerçekleşebilir. Bu, hiç de uygulanmayacak kadar sert bir ahlak töresi değildir; ama benimsenmesi dünyayı cennete dönüştürebilir.

    Bertrand Russel - Sorgulayan Denemeler

    YanıtlaSil

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.