19 Nisan 2013 Cuma

Holger Danske

Danimarkalı Holger (Holger Danske) bilinen diğer adı ile Ogier the dane efsanevi bir kahramanıdır.


Holger Danske hakkındaki ilk bilgiler chansons de geste olarak’ta bilinen erken Avrupa tarihi karelerinde ve kahramanlık şiirlerinde bulunur. O ilk 11. asır ortasında Roland'ın “Ballad” eseri içinde yer alır. 19. yüzyılda ise, Charlemagne'nın “Knights Oger le Danois” adlı eserinde görünür.

13. yüzyıl başlarında Ballad La Chevalerie d'Ogier de (Holger Danske o zamanki adıyla Ogier olarak adlandırılır.) Baş karakter olduğu Danemarche Ballad adlı eserde, Ogier Danimarka kralı Gudfred’in oğludur ve Frenk Kralı Charlemagne’ye barış için rehin olarak verildiği anlatılır. Ayrıca “Les Enfances Ogier Ballad” adlı eserde saygıdeğer bir şövalye olarak karşımıza çıkıyor.

16. yüzyılda Chapel Hill Kilisesi duvar resimlerindeki, Holger Danske’nin benzersiz görüntülerini korumaya alıp renklendirirler.

Diğerlerinin yanı sıra, BS Ingemann’ın, ulusal romantik hikayelerinde de Holger Danske’yi görürüz. Modern zamanlarda ise yazar Elwood Reich’in Danimarka'nın geçmişi ayinleri eserinde, ayinlerde Holger Danske’nın resminin bir aziz gibi kullanıldığını yazmıştır.

Diğer bir rivayette ise; Ogier the dane, Frenk Kralı Charlemagne’in ordusunda paralı askerdir. Holger Danske girdiği hiçbir savaşı kaybetmemiştir. Ancak bir gün ülkesini o kadar özler ki güney Fransa’dan, memleketi Danimarka’ya kadar yürür. Kronberg Kalesi’ne geldiğinde yorulmuştur ve dinlenmek için oturur, oturduğu yerde uyuyakalır. Bu an heykelleştirilerek ölümsüzleştirilir. Efsaneye göre “Danimarka sıkıntıya düştüğünde Holger Danske’nın uyanacağına ve Danimarka’ya yardım edeceğine inanılırmış.

Ogier Dane’nin bronz heykeli, 1907 yılında Heykeltraş Hans Pedersen tarafından heykelin kalıbını alçıyla oluşturmuştur. Bu sıvalı şekil Kronborg'da Casemates’e yerleştirilmiştir.

Daha sonra 1985 yılında ise heykele yeni sıva yapılır, betonlanır ve yeni şeklini alır.
Orijinal heykel 2013 yılında Hotel Marienlyst tarafından satın alınır ve Hesingör şehrindeki otelin bahçesine yerleştirilir.

Kaynak

1 yorum:

  1. Daha son sözü söylemedi hayat,
    Belki yarınlar, mutlu sonlar var.

    Nazım Hikmet RAN

    YanıtlaSil

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.