11 Temmuz 2014 Cuma

Aldatmaca

Tarihin en acı derslerinden biri şudur: Yeterince uzun zamandır aldatılmışsak, aldatmacayı ortaya koyan her türlü kanıtı reddederiz.
Gerçeği bulmakla ilgilenmeyiz artık. Aldatmaca bizi kafeslemiştir. Tuzağa düştüğümüzü kendimize bile itiraf etmek, son derece acı vericidir çünkü.

Bir kere şarlatana iplerinizi verdiniz mi, bir daha hiçbir zaman geri alamazsınız. Böylece yenileri çıka gelene kadar eski aldatmacalar sürer gider.

Carl Sagan

12 yorum:

  1. Bilim tarafından gözler önüne serilen evrenin muazzamlığını ön plana çıkaran eski veya yeni bir din, geleneksel dinlere nazaran çok daha derin ve kuvvetli bir saygı, merak ve huşu uyandırabilir. Er ya da geç, böyle bir din oluşacaktır.

    Carl Sagan

    YanıtlaSil
  2. Bilimde, bilim adamlarının sıkça 'Biliyor musunuz, bu iyi bir argüman; benim fikrim sanırım yanlış' dediğini duyarsınız. Ve sonra fikirlerini değiştirirler ve onlardan artık eski bakış açısını bir daha duymazsınız. Bunu gerçekten yaparlar. Olması gerektiği kadar sık yapmazlar, çünkü bilim adamları da insandır ve değişiklik çoğu kez zordur. Fakat bilimde her gün olur bu tür bir şey. Politikada veya dinde ise böyle bir şeyin en son ne zaman olduğunu hatırlamıyorum bile.

    Carl Sagan

    YanıtlaSil
  3. Biyolojik evrimin yapıtaşı genler, kültürel evrimin ise fikirlerdir.

    Carl Sagan

    YanıtlaSil
  4. Bugünü anlamak için geçmişi bilmeniz gerekir.

    Carl Sagan

    YanıtlaSil
  5. Hangisi daha alçak gönüllüdür? Açık fikirle evrene bakan ve evren bize ne gösterirse göstersin kabul eden bilim insanı mı, yoksa bu kitapta yazan her şeyin mutlak gerçek olarak kabul edilmesi ve işin içindeki tüm insanların yanılma ihtimalinin görmezden gelinmesi gerektiğini söyleyen biri mi?

    Carl Sagan

    YanıtlaSil
  6. İnanmak istemiyorum, bilmek istiyorum.

    Carl Sagan

    YanıtlaSil
  7. Kanıtın yokluğu yokluğun kanıtı değildir.

    Carl Sagan

    YanıtlaSil
  8. Kişi inanmadığı şeylere inanır görünmeyi meslek haline getirecek denli değer yitimine uğramış ve aklının saflığına tecavüz etmişse, her türlü diğer suçu işlemeye de kendini hazırlamış demektir.

    Carl Sagan

    YanıtlaSil
  9. Muhteşem bir şey, bir yerlerde keşfedilmeyi bekliyor.

    Carl Sagan

    YanıtlaSil
  10. Olağanüstü iddialar, olağanüstü kanıt gerektirir.

    Carl Sagan

    YanıtlaSil
  11. Yanlış bir argümanın ilacı, daha iyi bir argümandır. Fikirlerin bastırılması değil.

    Carl Sagan

    YanıtlaSil
  12. Eğer tüm evrende yaşam sadece dünyada varsa, bu çok büyük bir yer israfı olurdu.

    Carl Sagan

    YanıtlaSil

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.