30 Aralık 2014 Salı

Enerji Dostu Olduğu Sanılan Lambalar

Gerçekten de, enerji tasarruflu lambalar çevre dostu mu? Kimi uzmanlar, “Eko-Lambalar”ın Ekolojik olmaktan ziyade sağlık canavarı olduğunu, bu lambalara çevreyi korumak için değil, ekonomik çıkarlar için göz yumulduğunu iddia ediyorlar.


Bu dehşet verici iddia şöyle devam ediyor;

Eski ampuller ucuz ve kazancı düşük olduğu için AB tarafından “Eko-Lamba” adı altında normal lambaya göre büyük kâr marjı olan, “Eko-Lamba” üretimine müsaade edildi.
Bu lambalar zehirli atık ve sağlık için ciddi tehdit.
Reklam edildiği gibi uzun ömürlü olmadığı gibi, pahalılığıyla da cüzdan düşmanı.

Bu lambalara AB tarafından verilen müsaade öncesinde değil, adet yerini bulsun diye müsaade verildikten sonra, araştırma yaptırıldı.

Eko-Lambaların Ekolojik ve enerji tasarruflu olmanın dışında her türlü özelliği var;

“ZDFzoom”-Yazarı Alexandra Pfeil, enerji tasarruflu lambaların oturma odalarımızda ciddi sağlık sorunlarına sebep olabileceğini ortaya çıkardı. Lamba düşüp kırıldığında havaya karışan bol miktarda dünyanın en zehirli maddesi cıva nefes yoluyla beyne giriyor.“Azıcık bir civanın bile insanı aptallaştırdığını” bilen Kimyager Gary Zörner, bu lambaların eve kesinlikle sokulmamasını tavsiye ediyor.

Bu lambalar normal çalışma durumunda bile titrek ışık ve elektromanyetik radyasyon yayıyor. Sözde çevre dostu, tasarruflu ampul, zehirli ve kanserojen maddeler üretiyor.

Avrupa pazarı, Çin’den ithal edilen enerji tasarruflu lambalarla dolu. Avrupalı şirketlere sözüm ona civalı “Ekolojik Ampul” üreten fabrikalardaki işçiler, civa zehirlenmeleri yaşıyorlar.

Enerji tasarruflu ampullerle birlikte, Avrupalıların evlerine, bol miktarda civa da girmiş oldu.
Hiçbir şekilde civalı madde üretimine izin verilmezken, “Enerji tasarruflu ampullerin” beş miligrama kadar cıva içermesine izin verildi. Ancak, bilinmelidir ki, civanın zerresi bile son derece zehirlidir.

Viyana Teknik Üniversitesi Atom Enstitüsü’nden radyofizik uzmanı George Steinhauser,
"Bana göre, ne enerji tasarruflu ampuller için izin verilen en yüksek miktar olan beş miligram, ne de, bir miligram bile olsa, civa, soluduğumuz havaya karışmamalı. Bu kabul edilir bir şey değildir" diyor.

Işık uzmanı Alexander Wunsch, tasarruflu lambaların, baş ağrısından kansere kadar birçok hastalığa davetiye çıkardığını söyleyerek, ampullerin yerini alacak bu lambaların Kalp Hastalıkları, Diabet, Sinir Sistemi Bozukluğu, Göğüs ve Prostat Kanserine neden olabileceğini belirtiyor. Wunsch, ampullerin yaydığı ışınların doğal olduğunu ancak tasarruf lambalarının yaydığı ışınların kanserojen etkisi olduğunu söylüyor. Tasarruf lambalarının içeriğinde bulunan cıvanın da insan sağlığı için büyük tehlikeler barındırdığını ifade eden Wunsch, Politikacılar ve çevre örgütlerinin, tasarruf lambası gibi civa içeren ürünlere neden karşı çıkmadığını anlayamadığını söylüyor.

Ayrıca, Civanın ışık verir hale getirilmesi için kullanılan elektronik sistemin içerdiği maddelerin de, lambanın çöpe atılması durumunda çevre için büyük riziko oluşturduğu iddia ediliyor.

Göz doktoru Bernhard Lachenmayr da, ışık kırmayan lens takan kişilerin gözlerinde kalıcı hasarlar meydana gelebileceği uyarısında bulunuyor.

Enerji tasarruflu ampullerin patlaması durumunda, ortamda bulunanların hemen oradan uzaklaşması gerekiyor. Kırık ampulden çıkan tozun solunmaması, mekânın havalandırılması ve 15 dakika boyunca, buraya kimsenin girmemesi gerekiyor. Söz konusu ampullerin kırılması durumunda, önce görünen zerreciklerin bir kartonla ya da kâğıtla toplanıp, metal kapaklı bir kavanoza veya kilitli plastik torbaya konulması gerekiyor. Geri kalan zerreciklerin ise koli bandının yapışkan tarafıyla veya ıslatılmış kâğıtla temizlenmesi tavsiye ediliyor.
Uzmanlar, kırılan bu tasarruflu ampullerin, kesinlikle, elektrikli süpürgesi ile temizlenmemesi yönünde de uyarıda bulunuyorlar…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.