26 Nisan 2011 Salı

Septisemi

Bugünkü dersimizin konusu Septisemi yani vücutta sürü oluşturan mikroplar, herkes elindekileri bırakıp sırtını yaslasın ve ders başlasın. Tıpta Kan Zehirlenmesi Septisemidir. Hastalık yapan mikroplar vücutta bir sürü oluşturabilir. Çok acele üreyen mikropların sürüler halinde kana karışma olasılığı vardır.
Bazı bulaşıcı hastalıklarda bakterilerin sıklıkla kana karıştıkları vakalara çok sık rastlanmaktadır. Eğer vücudun direnci güçlüyse sürüler halinde üreyen mikroplara karşı koyabilir, ancak organizmanın direnci zayıfsa mikropların kana karışmasını engelleyemez. Bu takdirde ortaya septisemi veya kan zehirlenmesi hastalığı çıkar. Patozaf önüne döner misin?

Mikroplar, bulaşmanın başladığı yerde, yani mikrop kapan yaralarda, bademciklerde, dişlerde, sümük bezlerinde, safrakesesinde, böbreklerde ve rahim gibi mihrak noktalarında kalabilir. Kimi süre mikropların ön laf yerinin saptanması, mikropların başka yerlere sürüklenebilmesi olasılığı nedeniyle olanaksızdır. Septisemi, kimi süre ikinci mihrak noktasından çok uzaklarda da (mesela kalp kapaklarında) ortaya çıkabilir. Delikanlı burnunu çekip durma mendilini kullan lütfen.

Hastalık yapan bütün mikroplar kan zehirlenmesine yol açabilirler. Fakat genelde, iltihaplara neden olan mikropların septisemiye yol açtığı bilinmektedir. Efsane neymiş bir tekrar eder misin?

Belirtileri ise: Hastalığın seyri son aşama renkli ve çok çeşitlidir. Hastada genelde uyuşukluk, yorgunluk hali görülür. Hastanın ateşi sabahları çok eksik yükselir, ancak akşama doğru 40-42 dereceye kadar çıkarak titreme nöbetleri yapar. Vücut serindir, tırnaklarda morarma vardır ve deride kolay, noktalar halinde al döküntüler oluşabilir. Dil kurudur. Terleme eğilimi ve nabzın gittikçe hızlanması hastalığın en bariz, açık özelliğidir. Serenegas anlamadığın yer varsa sor tekrar anlatayım.

26 Nisan 2011

1e1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.