19 Mayıs 2012 Cumartesi

Domates Mucizesi

Domates, salatalarımızın vazgeçilmezidir. Mangalda pişmiş domatesin lezzetinin yerine başka hangi yiyeceği koyabilirsiniz ki? Kahvaltının da olmazsa olmazlarındandır domates.
Gerçi şu an içinizden nerede artık o eskinin kan kırmızı ve domates gibi kokan domatesleri dediğinizi duyar gibiyim. Eve domates girdiğinde kendine has muhteşem kokusu ile hâkim olurdu ancak günümüzde ne kokusu kaldı ne de çekirdeği, bunlara rağmen tek bozulmayan tarafı görsel güzelliğidir.
Genetiği ile oynanmasa, hormon takviyesi yapılmasa aslında her sebze ve meyvenin ayrı bir özelliği ve yararı var. Domatesin öncelikle kan yaptığını artık hepimiz çok iyi biliyoruz. Gün geçmiyor ki yeni bir özelliği keşfedilmesin. Son olarak kilo sorunu olanlar için müjdeli bir habere konu oluyor. Domatesin belki de bilmediğimiz daha çok özellikleri var ama bulunması ve bilinmesi için biraz daha zamana ihtiyaç var gibi görünüyor.
Zayıflamak için yemek lazım diyorlar...
Uzmanlar, kilo vermenin anahtarı olduğu söylenen açlıktan öldüren diyetler yerine bol bol domates yiyerek zayıflayabileceğini belirtiyor.
Reading Üniversitesi'ndeki araştırmacılara göre, domates tokluk sağlıyor ve böylece zayıflamak isteyenlerin ana tuzaklarından biri olan atıştırma dürtülerini bastırıyormuş.
Domateste iştah hormonlarının seviyesini değiştiren bileşenlerin fazla miktarda olduğu düşünülüyor. Bu da açlıktan midenizin kazınmasını önlüyormuş. Araştırmacılar, sonuçlara ulaşmak için 17 kadına havuç ya da domatesle zenginleştirilmiş beyaz ekmekle yapılan sandviçler yedirmişler ve domatesli ekmeğin en çok doyma hissi verdiğini bulmuşlar.
Bu bilgiler ışığında domatesi daha bilinçli tüketebiliriz. Domatesin faydalarının açıklanmasının olumsuz bir yönü ise madem bu kadar faydalı o zaman fiyatı da zamlanmalı diye düşünenler de olacaktır.

Fırat

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.