19 Mayıs 2012 Cumartesi

Kuru Kayısı Yağlaması ve Kayısının Faydaları

Kayısının hangi faydasından söz edersek edelim saymakla bitiremeyiz. Kayısı A,B,C vitaminleri, protein, bol miktarda şeker ve madensel tuzlar içeren bir meyvedir. Artık bunu bilmeyen kalmamıştır herhalde. Kayısının sağlık konusundaki faydalarını kısaca hatırlatırsak;
—Beynin düzenli çalışmasını sağlıyor, stresi azaltıyor.
—Karaciğerin tahrip olan kısmının tamirini yapıyor.
—Kemiklerin çok daha düzgün ve sağlam olmasında önemli rol oynuyor.
—Kan yapımını artırarak, kansızlığa engel oluyor.
—Mide ve on iki parmak bağırsağı ülserinin meydana gelmesine engel oluyor, meydana gelmiş ülserlerin iyileşmesinde rol oynuyor.
—Böbreklerde taş teşekkülünü azaltıyor.
—Üreme sistemi üzerinde önemli rolü vardır.
—Kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.
—Dişlerin daha sağlam ve kuvvetli olmasında önemli rol oynuyor.
—Kalp kaslarını kuvvetlendirip ve daha düzenli çalışmasını sağlayıp Klinik ölümündeki reanimasyon çalışmalarında kalbin cevap vermesinde etkili oluyormuş.
—Kayısının potasyumca zengin, sodyumca fakir ve A vitaminin öz maddesi karotence zengin olması insan beslenmesinde çok önemli boyutlar kazandırıyor.
—5–6 kayısının çekirdeği dövülüp suyu içilirse bağırsak kurtlarını öldürürmüş.
Yanınızda kayısı bulundurun, çünkü böylece açlıktan kan şekeriniz düştüğünde kayısı yersiniz. Hem çikolata, pasta vb. yememiş olursunuz, hem de sayısız faydalarından yararlanmış olursunuz. Tabii ki kilo vermek istiyorsanız yine kayısıdan faydalanabilirsiniz.
Tüm bunların yanında dikkat edilmesi gereken bir husus var ki göz ardı edilemez. Karaciğer rahatsızlığı olanlar kayısıyı çok fazla yememeliymiş. Ayrıca mide rahatsızlığı olanlar ve fazla mide asidi salgılayanlar ham kayısı yememeliymiş, olgun kayısıları tercih etmeleri gerekiyormuş.
Kuru Kayısı Yağlaması
Malzemeler:

Yarım kilo çekirdekli kuru kayısı
Yarım paket margarin
1,5 su bardağı su
Yapılışı: Kayısıları yıkayıp teflon tencereye alınız. Üzerine 1,5 bardak su ekleyerek kaynatınız. Bir taraftan başka bir tavada margarini eritiniz. Kayısılarının suyu yarıya inecek kadar kısık ateşte kaynadıktan sonra erittiğimiz margarini ekleyip 5–10 dakika kavurunuz. Üzerine Hindistan cevizi ya da ceviz serpebilirsiniz artık orası sizin damak zevkinize kalmış.

Fırat

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.