8 Ocak 2015 Perşembe

Sarı Zambak

Baharın müjdecisi gulik, Van’ın Erdîş (Erçiş) ilçesinde tezgahlardaki yerini aldı. Yemeklere lezzet katması ile bilinen gulik, aynı zamanda birçok hastalığın tedavisinde de kullanılıyor.


Her yörede farklı adlarla tanınan gulik’e, sarı çiriş, nünü, kirkiş otu, çivriş, kirgiç, sarızambak da deniyor. Karların erimesi ile birlikte yeşeren gulık, yüksek yerlerde yetiştiği için toplaması da zahmetli olan bir bitki. Gulık’in köklerinden hazırlanan merhemin, uyuz, frengi hastalıklarının tedavisinde kullanıldığı biliniyor. İdrar arttırıcı özelliği de bulunan bitkinin bazı türlerinin köklerinden elde edilen ilaçlarda anti-tümör etkisi olduğu tespit edilmiş. Hemoroid, romatizma, saçkıran, egzama gibi rahatsızlıkların tedavisinde, sivilce ve çıbanların iyileştirilmesinde kullanılan gulık’in faydaları saymakla bitmiyor. Yurttaşlara göre gulık şu hastalıkların tedavisinde kullanılıyor: “Anne sütünü artırıcı özelliği, memeli basuru tedavi eder, mafsal ağrılarını dindirir, idrar söker, saçkıran tedavisinde kesin sonuç verir, adet düzensizliklerini tedavi eder, kökünden 3 veya 4 gram kadar haşlayıp balla tatlandırıp içmek nefes darlığına ve öksürüğe iyi gelir, yaprakları ve tohumunu haşlayıp, sirke ilave edip içmemin ise akrep zehrini ve diğer zehirleri vücuttan atar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.